2018-03-10 115 浏览
今日同朋友喺銅鑼灣附近搵嘢食,我哋喺c出口附近一個商場度搵嘢食,去咗一間喺3樓嘅火鍋店。 入面好寬敞裝修好新,啲裝修好有古時嘅特色,而且啲位坐得好舒服。 我哋首先叫咗個胡椒豬肚雞湯做湯底,之後再叫左本地手切肥牛頸脊,招牌四寶丸12粒,鮮黑毛肚,豬爽喉,竹蔗茅根水,韭菜水餃,酥炸響鈴,皇帝菜,金菇菜,萵筍片,凍豆腐。 隔咗十分鐘左右,個湯底胡椒豬肚雞湯首先送上,個煲畀我哋平時打邊爐食嘅大好多,入邊胡椒味好重,啲豬肚好新鮮好爽脆,而且好有咬口,而啲雞都好鮮嫩,加上胡椒湯味,味道很好。 啲嘢食同嘢飲嚟得好快,係個湯底嚟咗五分鐘之後,所有嘢食同嘢飲都已經送上,而且仲送咗八碟前菜畀我哋食。 豬爽喉好新鮮好爽口,而且有啲冰鎮住。韭菜水餃,個皮好薄但係唔會爛,而且入面嘅料好豐富。 酥炸響鈴,炸得好脆。鮮黑毛肚,好新鮮,錄完之後都好爽口。凍豆腐吸咗個湯味之後,加上凍豆腐嘅口感,味道好夾。另外金菇同筍片都好新鮮。 四寶丸總共有12粒,分別有四種唔同口味 有墨魚有蝦有鯪魚有牛,四個口感都好實同好新鮮。 最後係牛頸脊同皇帝菜,牛頸脊肉質好鮮嫩,食落彈牙爽口。而皇帝菜同胡椒豬肚湯味道好夾。