2019-04-25
早輪食得台式火鍋多,今日同另一半黎銅鑼灣胡爐,簡簡單單撐枱腳。餐廳位於百樂中心,成棟大廈都頗多食肆,樓下都幾多人排隊等電梯。裝潢走高檔路線,有梳化位,唔會話太嘈吵,因為枱與枱間有塊木屏隔開。餐牌選擇都多,價格中上,除左海鮮、肉類、丸餃,蔬菜、麵食等。牛肉都分手切肥牛、A5和牛肉眼、金錢展、牛柳粒、牛舌、牛胸爽,比較抵食可以選點牛拼盤,就樣樣都試到。醬油、茶芥 $30/位鮮椰青雞鍋 $298點左椰青雞鍋,鍋中有雞、椰子肉同杞子,店員會幫手輕輕炒一炒,加少少清酒再用火槍燒一燒,噱頭之餘都令鍋底有少少酒香。然後店員會加入新鮮椰青水同椰子湯底。雞肉偏瘦啲, 湯底就唔係話好清新嘅椰子味,勝在唔會太鹹。牛胸爽 $188淥一淥收左水就食得,牛胸爽真係幾正,呢度算幾厚切,入口爽脆。蟶子 $96/2隻如果鐘意食海鮮,呢度都點得過,試左蟶子,非常新鮮,夠大隻,淥到離殼就食得,爽口到不得了,又鮮味牛骨牛汁丸 $48丸類可以點半份,我地人少少就啱啱好。牛丸唔錯,質地紮實爽彈,肉汁滿滿手工雲吞 $48雲吞都有原隻蝦肉,中規中矩。自家製韭菜餃 $48韭菜餃幾好食啊,韭菜夠多夠香,唯獨摺口位嘅皮比較厚身。午餐肉 $
醬油、茶芥 $30/位
鮮椰青雞鍋 $298
雞肉偏瘦啲, 湯底就唔係話好清新嘅椰子味,勝在唔會太鹹。
牛胸爽 $188
蟶子 $96/2隻
牛骨牛汁丸 $48
手工雲吞 $48
雲吞都有原隻蝦肉,中規中矩。
韭菜餃幾好食啊,韭菜夠多夠香,唯獨摺口位嘅皮比較厚身。
我地打邊爐就次次都點餐肉,厚身白豬仔
呢個幾過癮,食幾多唧幾多,魚肉味都有嘅,麵質偏腍架,唔係好滑。