2021-08-16
老鍋喺香港嚟講都算係一間小有名氣嘅火鍋專門店,坐落於銅鑼灣京都廣場嘅呢個黃金地段,平時都好多人幫襯,可想而知夜晚會幾咁多人。今次我就揀咗喺午飯時間去試佢嘅特色午餐。除咗普通打邊爐之外,原來呢度嘅午餐可以揀台式主食,啱晒胃口一般嘅我同我朋友。我哋兩個一共嗌左兩份主菜同一份小食。我就揀咗滷肉飯配鹹酥雞,至於我嘅朋友就叫咗一份酸菜湯米線,小食就揀咗甜不辣。呢度畢竟係一間火鍋店,所以即使係午市,佢哋嘅配菜選擇都非常之多。我哋就揀咗雞肉、鴨血、魚皮餃呢幾款作為米線嘅配菜。可以睇到你會米線嘅份量都幾多,而酸菜湯呢款湯底出乎意料地唔會太辣或者太酸,的而且確有種養生嘅感覺。米線煮得軟硬度適中,雞肉夠晒唔嫩滑,唔錯。滷肉飯都非常之大碗,而且除咗滷肉嘅份量唔少之外,啲汁都俾得好大方,每啖都有豐富濃郁嘅味。鹽酥雞亦都炸得好香脆,有少少似炸魚皮嘅嗰種酥脆感。呢間餐廳午市嘅人流唔多,而且作為火鍋店本身枱櫈都比較寬敞,所以都坐得幾舒服。總括而言都幾推介大家午市嘅時間嚟試吓。