TrustFood
火鍋店冰火體驗:食材新鮮滿分,硬件管理零分
TrustFood
2025-12-08
关注
第一次試呢個品牌,坦白講有驚喜亦有失望。打邊爐最緊要食材新鮮,呢點佢哋絕對交到功課:牛肉油花靚、海鮮上枱新鮮同有光澤,原料質素對得住價錢。
我哋七個人預訂咗卡拉OK房,原本訂位8:15,但7:45到埗時店員好好人,見房間提早空出就安排我哋入座(特別感激呢點,因為有兩位長者同行唔使逛商場乾等)。房間夠寬敞,冷氣充足——咦?且慢,呢個係我以為嘅版本。
實際情況係:一入房就覺得悶熱,明明室外唔係咁熱,但房間冷氣似有若無。店員介紹掃碼落單好清晰,食物上得快又無錯單。不過叫飲品就開始亂套:茶催先到、柯打兩啤酒只來一,追單時店員表情仲好似我記錯數咁。
卡拉OK系統音量調到極低,音樂細聲,咪高峰更離奇——唱兩三首歌就要換電。後來發現店員根本係將舊電池循環再用,難怪電力唔持久。最災難係房間越來越熱,火鍋蒸氣加弱冷氣,搞到冰鎮食材個底盤完全融化,冰水浸滿成張枱,仲滴落我短褲度。被迫用圍裙當抹布,浸濕一條再要第二條。其間有店員入過房,但睇完積水都無行動。
出入房間嘅走廊長期濕滑,明顯係清潔流程有問題。直到埋單前,先有位女店員送甜品時態度特別好,可惜為時已晚。
以業界角度睇:食材供應鏈管理做得足,但硬件維護同前線應變完全脫節。卡拉OK系統保養、空調定期檢查、漏水應急流程,全部係管理漏洞。睇佢哋網上好多好評,可能我碰正系統性問題嘅爆發點。建議想試嘅朋友:揀大堂座位可能更穩陣,訂房真係要三思。
赞好
检举