2018-10-22 794 浏览
細細個都成日同朋友去小肥羊打邊爐 之前見佢終於結業了 今日抬頭一望 原來已經有另一間火爐店既出現 紅色既招牌令人食慾大增 見到佢寫住第998間分店 好似好勁咁 我又鐘意食辣 就拉埋男友上去試試佢啦樓下有同事做登記 上到3樓已經有其他同事帶位 環境好大 2個人都坐4人大桌 坐得幾舒服😌望望湯底先 有麻辣9宮格 但男仔唔太食得辣既開係 就選擇左鴛鴦湯底 一邊是豬骨 一邊是中辣🌶打邊爐最重要碟豉油 出去自助模式既 好多款比你自己慢慢調 你鐘意調幾個味都重得 不過我發現原來加芝麻係好好味架!食物方便都有好多選擇 有一本餐牌就精美d既 圖文並茂 另外就一張紙方便你填既 我地點左龍躉 鮮魚標 墨魚滑丸 羊肉 蘿蔔 同墨魚汁麵龍躉真係好好味 冇咩骨 好新鮮 配豬骨湯清清地 點上蒜蓉豉油一流 配上麻辣又好爽 唔洗驚 一客有成8塊 想點食都得😆😆然後講講個鮮魚標先 我見魚類當中 佢最平 $58就有6件 但我完全唔知係咩黎 男友話原該係新鮮既魚肚喎 就試試啦 um佢個口感係正既 外面好似係緊花膠咁 但內裡又係夾滑質地 我地都覺得幾好食 不過比其他魚 佢係腥味比較重 但我地都ok 但如果係豬骨湯就一定要點豉

然後講講個鮮魚標先 我見魚類當中 佢最平 $58就有6件 但我完全唔知係咩黎 男友話原該係新鮮既魚肚喎 就試試啦 um佢個口感係正既 外面好似係緊花膠咁 但內裡又係夾滑質地 我地都覺得幾好食 不過比其他魚 佢係腥味比較重 但我地都ok 但如果係豬骨湯就一定要點豉油 我覺得可以試下 因為出面未見過

羊肉都正常 唔算特別(蘇),最近都鐘意食羊多過食牛 好似冇咁肥 🙈

墨魚滑丸好彈牙 內好多墨魚🦑肉 好有口感

而蘿蔔就真係平價野食但火鍋必選 2邊既湯底點食都咁好食 麻辣個邊簡直爽YY😁😁

而個墨魚麵 又係彈牙之選 黑紋紋既外表但係好有內涵 你話墨丸味就真係唔係太明顯 但口感加分 同埋唔洗下下食烏冬紅薯粉嘛
另外佢加湯呢 係加水既 開頭重覺得加咁多水 味好淡 點知唔會 又而個豬骨湯愈煲愈入味 最尾好似飲既紅蘿蔔粟米煲豬骨湯咁🤣🤣堅清甜喎 而麻辣個邊 開頭我覺得中辣都冇料黎喔 點知食到後段 嘩麻到呢🌶🌶🌶果然係要劉一手 冇嗌到大辣姐😆😆

另外每位客人佢都會提供紙圍裙比你 咁就唔洗驚被紅油彈到 重點係 著住圍裙打卡都型d😌😌

不過見佢新店開張 食評都唔多 但我2030黎到都爆爆地位 同埋都不斷有人黎食 我諗遲下應該冇得walk-in 了 想食既記得訂定位啦