2009-06-11
LUNCH TIME 唔知去邊食,想起OPENRICE,打開網頁見餐廳推介金寶越南牛肉粉,由旺中行去五分鐘就到,兩個人一齊去食間餐廳除佐湯粉,都有飯類供應,但我選擇買一碗火車頭食,原因係牛類湯粉係我FAVOURITE,既然係食,就食款有齊牛腩,牛丸,牛筋,牛柏葉,肥牛嘅火車頭,揀佐檬粉底,個碗真係幾濶,不過唔係好深,餸就幾夠份量,有餸多過粉嘅感覺味道OK,牛丸麻麻地,牛柏葉好得,勁爽,牛筋唔肥,牛腩幾淋,唔黐牙,但味道爭少少,豬手兩件,反而唔錯,仲有扎肉兩塊,但就係大配角!唔落都無影響,肥牛三塊,脂肪唔算多,浸過湯之後個湯都生色不少湯底甜,但唔係完全係牛味的甜,而且加佐糖類調味,另上一包香葉,青檸,我只係吱佐青檸落碗火車頭,味道影響唔大六十九蚊一碗,都唔錯,不過如果扎肉轉埋做手切牛肉就PERFECT!加十蚊買埋杯龍眼冰,龍眼有七粒,龍眼干好好食呀,龍眼水幾好味,如果唔係有特價可能我都飲唔到(原價十八蚊杯,喺FOODCOURT唔算抵飲)老友碟三寶飯賣相都唔錯,據講味道幾好食完都攬住個肚走
老友碟三寶飯賣相都唔錯,據講味道幾好
食完都攬住個肚走