2019-08-03
今晚又要自己一個食飯啦~ 放工落哂大雨咁, 就近近地係附近食個飯, 黎左早安越南, 貪佢行多幾步就到天后地鐵站唔洗淋雨門面係好eyecatching好有特色既。入到去都係周圍都係越南色彩既畫作, 燈箱, 連餐具同menu都係有經過設計既。因為我未夠6點就到達, 未有太多客人, 但見到店員都好細心擺好餐具, 係擺到好四正咁準備晚市👍火車頭湯河上枱時已將香葉放左係面, 如果有埋青檸同辣椒就更好啦~份量方面都幾多, 牛腩軟腍, 牛根大大舊, 彈牙漿口我中意, 牛柏葉爽口唔韌, 仲有牛丸同生牛肉片, 上枱時生牛肉片仍呈粉紅, 湯頭最緊要夠熱, 飲落濃而不膩, 不錯越式滴漏咖啡食越南野梗係配番滴漏咖啡啦, 之前去過越南都試過, 依度既都係一樣底層係煉奶, 所以攪拌後會偏甜, 但又不失咖啡香氣走既時候先見到, 原來外賣係有8折架, 唔怪得食緊個陣都已經有幾個人走入黎買外賣啦~
火車頭湯河
越式滴漏咖啡