火车头在港一段时间,有人话贵,又有人话麻麻地,不过都在旺角开了分店,都算打紧出名堂啦。咁我当然要试一试,揾埋多个有食力的朋友,食餐晚餐先。因为曾经系普度大学读过书,大学最出名就系制造蒸气火车头,所以对「火车头」呢三个字特别有情意结。首先几钟意佢𠮶个menu,有介绍火车头小小历史,原来系有一个小贩喺火车站月台买牛肉粉香到而且卖到街知巷闻,所以就有火车头之名。睇完历史,当然要试下咪即系咁香咁好食啦。 今次就嗌咗一个牛油果软壳蟹纸米冻卷、砵酒牛柳粒、马拉盏炒菜,仲有佢哋推介火车头招牌汤河和再加个沙律捞檬。饮品方面就嗌咗冻芦荟柚子茶,味道唔太甜啱啱好。仲有一个河内特色蛋咖啡, 卖相独特有趣,咖啡就香嘅,不过层蛋,即系层cream呢就比较甜啲啰,咁所以记得要搅匀啲先好饮。火车头招牌汤河,香唔香呢?可能得一碗,又未香到全场都闻到。其实真系一个大杂烩,所有牛有关的都有晒,好食而且好多牛呀!咁亦都可以见到有好爽好爽嘅牛柏叶。 汤底清呀,唔太咸喇,所以食完都唔会口渴。另外,马拉盏炒菜呢就有少少辣嘅 炒得好惹味。有水准。杯酒牛柳粒啲牛柳粒绝对抵食,粒粒都好大粒,有咬口。(如果有去过台湾夜市食𠮶啲火枪烧牛肉

饮品方面就嗌咗冻芦荟柚子茶,味道唔太甜啱啱好
。仲有一个河内特色蛋咖啡, 卖相独特有趣

另外,马拉盏炒菜呢就有少少辣嘅 炒得好惹味。有水准。

杯酒牛柳粒啲牛柳粒绝对抵食,粒粒都好大粒,有咬口。(如果有去过台湾夜市食𠮶啲火枪烧牛肉粒,大概呢呢度每粒都系台湾嘅一粒半左右啦) 而且仲配咗多色椒,感觉上呢冇咁肥腻,值得一试。

软壳蟹纸米冻卷 软壳蟹脆脆地 个咪仔都做得薄身 再配埋啲菜系清新爽口四个字: 好味好夹!

最后嗌咗一个沙律捞檬啦食咗咁多嘢都想亲亲地不过呢记得㖞亲还亲一定呢要配埋佢嘅汁,酸酸地好醒胃㗎!

总括而言的确一餐唔错嘅越南餐,五百蚊左右,食到饱一饱,都值得来开饭
!饮完咖啡...唯有就返去再开工啦⋯⋯
马拉盏炒菜