2017-06-23 118 浏览
今日同同事灣仔工作,試咗間由廣島登陸香港既沾麵店。環境:我地遲咗出去lunch,唔駛等直接入店,裡面6成滿座,有吧枱、獨樂樂枱、四人枱幾款揀。新店落成,光猛四正,裝修似漁船feel, 幾靚 。枱與枱之間有點迫,灣仔地價貴,無計啦。食物:坐定定後, 職員姐姐好殷勤咁介紹餐牌, 同沾面二食~ 我就梗係試上個傳統推介既石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵, 再加香鬆飯, 試晒兩種食法啦~ 同事就叫左石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵, 話要比較下有無分別喎~職員問我地要幾多份量既麵先知~ 原來有4個份量可以揀架~ 200g/300g/400g 都不用加錢, 800g富士山份量就要加$45喇, 多一倍份量, 好似兩碗咁, 其實都算幾合理丫~我地特登叫左一個200g, 一個300g, 比較下份量差幾多~ 我地再加多份餃子, 多d餸夾下開心d~ ^^我的石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵先上~ 嘩~ 個鍋真係超熱~ 係咁冒煙!  我地揀左冷拉麵, 沾熱湯麵都唔會好熱, 即時放入口都唔會"辣親",  口感好煙韌, 個湯真係無改錯名,  石燒濃厚豚骨魚介, 係真係火辣辣(熱)同香濃~~ 我最愛係個糖心蛋~ 火喉剛好, 流心蛋黃, 又
今日同同事灣仔工作,試咗間由廣島登陸香港既沾麵店。

環境:
枱與枱之間有點迫,灣仔地價貴,無計啦。

食物:
石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵(+$20香鬆飯)
 我最愛係個糖心蛋~ 火喉剛好, 流心蛋黃, 又靚又好食~
200g 既麵睇落去唔係好多~ 我覺得個份量啱細食女生,  正常男生應該唔多夠, 但加埋個香鬆飯就剛剛好喇~ 我覺得撈飯食都幾好味, 感覺係每一口湯都能夠用盡, 沒有浪費~~
石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵
同事的石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵, 300g似平時食開一碗拉麵既份量, 啱正常食糧既朋友仔~ 朋友比較過我同佢既湯底, 覺得我個個係濃味d, 仲鍾意我個麵既豚肉片, 燒過少少乾脆既邊, 幾有口感~ 我反而喜歡佢個個豚角, 細細舊一啖一口, 仲有少少肥肉, 軟滑~! 而佢個野菜湯有點七味粉, 帶點香辣, 比濃厚再更多一層口味~

我覺得沾麵都幾特別幾個人化~ 如果喜歡濃的, 可以沾多D沾耐D; 吃淡的, 可以輕沾, 細細束咁沾, 濃淡自己揀~
走個陣, 望住個湯鍋仲出緊煙架~~ 嘩~ 真係由頭到尾都保持熱度~ 無花假~~
服務:
除左職員服務殷勤介紹, 細心提醒沾麵食法外, 我覺得枱上放上大壼凍水, 面對住呢個熱辣辣既天氣,一坐底涼快一下, 真係正呀! 印象中之前在日本拉麵店也見到大壼凍水, 跟從做法~

仲有細心既同事留意到, 調味架旁的醬油碟第一個是用保鮮紙包實, 等你用第二個, 隔住D塵, 很衞生呢~

石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵(+$20香鬆飯)
石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵