晚上同老朋友黎到銅鑼灣搵食, 本身已經知道百樂中心有唔少好野食, 今次就揀左呢間胡爐試下。我地應該係今晚晚餐時段既第一台客人, 上到黎覺得地方雖細, 但每張台依然可以有自己既空間同間隔, 私隱度高, 食得放心又舒服! 值得一提既係椅既下方係有儲物空間, 袋同外套可以擺入去以免食野果陣吸到味, 貼心既安排。略嫌台面空間細左dd, 大部分野食黎到都要擺係旁邊既餐車先睇睇菜單, 我地揀左龍蝦火焰鍋仲有其他火鍋料, 仲揀左個幾特別既黃金炸魚皮。落單後無耐侍應哥哥就拎左醬料架比我地揀, 然後備受期待既龍蝦海鮮鍋都到喇, 睇相就知非常足料, 原隻既波士頓龍蝦切件配上大大粒蜆, 仲有番茄, 洋蔥仲有牛油! 侍應哥哥全程幫手炒同解說, 我地完全唔駛郁手, 炒到咁上下就加清酒同白酒落鍋, 除左視覺效果震撼之外, 散發既香味亦好吸引。最後侍應哥哥會加龍蝦湯, 煮滾之後就可以享用。呢個龍蝦鍋味道夠鮮又唔會好咸, 唔經唔覺已經飲左兩碗, 龍蝦彈牙, 蜆亦大粒同新鮮。呢個時候小食亦都黎到, 揀左黃金炸魚皮同埋酒浸鴨舌。黃金炸魚皮即係咸蛋黃炸魚皮, 即炸出黎真係非常脆又好味, 一定要試! 而酒浸鴨舌就不過不失,

呢個龍蝦鍋味道夠鮮又唔會好咸, 唔經唔覺已經飲左兩碗, 龍蝦彈牙, 蜆亦大粒同新鮮。呢個時候小食亦都黎到, 揀左黃金炸魚皮同埋酒浸鴨舌。黃金炸魚皮即係咸蛋黃炸魚皮, 即炸出黎真係非常脆又好味, 一定要試! 而酒浸鴨舌就不過不失, 有酒香味但未夠入味。

火鍋生料我地叫左細份既飛驛和牛肉眼A5, 手打黃金墨魚丸拼鵝肝蝦丸, 黑柏葉, 仲有蔬菜拼盤。飛驛和牛肉眼實在係非常好味, 只需在微微灼4-5秒就可以食得, 入口即化。黑柏葉比較韌, 而鵝肝蝦丸就有少少腥, 我地都覺得鵝肝同蝦味好似唔係咁夾咁。最後既黃金墨魚丸就非常好味, 一咬開裹面既蛋黃處於流心既狀態, 同墨魚既味道好夾。

最後餐廳會送上甜品, 我地揀左炸香蕉同埋血燕椰汁糕。
2018-09-06