天气冻约埋成班朋友一齐食鸡煲火锅打边炉。 呢间系太子蓝马之城嘅「米走鸡」, 主打特色黄金芝士鸡煲, 点可以唔试, 好彩我哋人多势众, 一共8人, 分别叫咗一个细嘅黄金芝士鸡煲同细嘅火焰麻辣鸡煲, 鸳鸯煲试匀晒两种滋味。黄金芝士鸡煲一上枱啲芝士仲系原粒形状未溶嘅, 一打开 煲盖 个个都“哗”咗声, 全煲都系芝士,唔系唔“哗”一声呀嘛? 真系急不及待好想等佢快啲煲滚快啲食落去。 火焰麻辣 我哋叫咗个微辣, 两个煲都系要煲滚咗先食得, 不过叫得火焰麻辣紧有个特别之处, 过咗五至十分钟到, 个待应拎咗支火枪过你喺我哋面前点火, 成个鸡煲即刻火花四溅, 之后个侍应仲帮我哋将个鸡煲翻炒再翻炒, 佢话原来个鸡煲除咗料配了外仲落咗啲酒, 所以一点火就 澎澎声咁烧起上嚟。虽然我哋叫咗两个细鸡煲, 骤眼望上去都有好多鸡件,同埋份量都唔少。两个煲滚咗之后我急不及待咁即刻试咗个芝士煲, 其实佢一路煲一路闻到好大阵芝士味, 虽然佢成煲都系芝士,但夹起鸡上嚟冇乜芝士丝, 食落去个味道似 忌廉芝士汁, 虽有芝士味但不太浓味, 味道好似出面食焗饭𠮶啲忌廉芝士酱咁, 但钟意食芝士嘅朋友不妨一试。两个煲比较,我比较喜欢火
黄金芝士鸡煲(小)
黄金芝士鸡煲(小)

两个煲比较,我比较喜欢火焰麻辣, 因为芝士食得多会济同埋其实佢用嚟打边炉都冇乜特别。 火焰鸡煲系微辣,但食落去冇乜料到真系唔系好辣, 可以 食辣啲都得, 由于佢落咗酒同揾火烧过嘅关系, 鸡肉带点酒味, 不过鸡肉本身就比较咸, 咸味已盖过酒本身𠮶种苦涩味, 唯独鸡煲里面其他配菜如青椒洋葱等等, 因为冇乜腌制过,所以经酒精挥发之后,吸收咗酒里面𠮶种苦涩味,食落去真系苦嘅。 火焰麻辣鸡煲味道本身唔错,唯一缺点系啲鸡咸咗少少。 呢度啲鸡好多肉, 好大件同煮完肉质仲好滑。 8个人分别叫咗两个细鸡煲啱啱好, 鸡肉唔会唔够食,又唔会太多, 因为仲要留返啲quota加水打边炉。
火焰麻辣鸡煲(小)
叫咗好多款火锅配料, 打边炉嚟嚟去去都系食𠮶啲,重点讲某几样特别啲同好啲嘅。
手打五宝拼盘分别有手打墨鱼丸,手打鲜虾丸,手打鲮鱼丸,手打猪肉丸及手打牛肉丸。 每一校都真系手打, 新鲜弹牙好味, 虾丸墨鱼丸入面身系有墨鱼粒同虾肉, 牛丸同猪肉丸真系好有肉味好有咬感,一啲都唔似用粉沟出嚟。
手打五宝拼盘
冰豆腐系好食嘅, 雪到变冰嘅豆腐用嚟打边炉一流, 一嚟唔会咁易烂, 二来因为豆腐比较干身少少,仲可以吸收埋汤底一齐食。
冰豆腐
真系要推介呢度个炸响铃, 唔知系咪自家制产品, 系我食过嘅炸响铃中见过最大条同最粗嘅, 一盘有六大条, 真系大条到可以一开二,一人一半,而且个炸响铃好脆, 煮咗几秒之才食刚刚好,呢个系好味道嘅。
鲜炸向铃
手切特级霜降和牛(大), 每一片和牛都色泽均匀,又唔会太肥, 稍为煮几十秒之后食刚刚好,牛味突出, 肉质唔会太“鞋”。
手切特霜降和牛(大)
花枝片, 份量都唔少, 厚度都算厚身, 不过食唔到花枝片𠮶种先味,呢个普通啦!
花枝片
凤城水饺(下图右)都几好味, 水饺都几大只而且里面好足料。
花枝片、手打猪肉丸、凤城水饺
我哋仲有嗌其他嘢食同饮品, 大概叫咗十几样配料, 埋单𠮶时每人都系230蚊到, 多啲人系抵食啲。

不过下次嚟我都系会叫返所以麻辣鸡煲火锅
2016-11-17
手打五宝拼盘
冰豆腐
鲜炸向铃
手切特霜降和牛(大)
  • 特级雪花肥牛(大)
  • 火焰麻辣鸡煲
  • 黄金芝士鸡煲