2008-05-10 19 浏览
以前係銅鑼灣分店,夜晚要等成個幾兩個鐘先有位.. 但堅持要等 ~ 依家旺角有分店,對我呢 d 非港島人來說是有福了。雖然喜歡吃魚生,但黎峰壽司,都係鍾意叫熟食 ~ 今日都唔例外:火炙牛肋骨壽司:火喉真係岩岩好﹗用甜甜地既燒汁醃過,只需點好少好少既醬油已經好夠味火炙牛舌壽司:有檸檬汁調味,而牛舌又幾大塊下,口感比較煙 un,都幾開胃架。軟殼蟹壽司:是剛炸起的,但唔會食到成口油 (唔好講笑,以前在別的壽司舖真係試過... 一咬落去就好多油湧出黎) ~ 同埋佢隻蟹都幾肥美,食到最後一啖都仲食到蟹。不過有時會冇咁大隻,所以今日真係好彩。至於魚生就食左兩款劍魚腩:比元氣的新鮮肥美,但硬係有根.. 在日本既 100 yen 壽司店食過 d 係入口即溶,但在香港始終搵唔返。油甘魚腩:呢個就真係入口即溶了.. 新魚同埋都幾夠份量。因為都係一個人入去食,所以今次唔係食得好多 ~ 連三文魚同火炙三文魚都冇食添... 唯有下次再去食返 ~

至於魚生就食左兩款

油甘魚腩:呢個就真係入口即溶了.. 新魚同埋都幾夠份量。