2018-07-05
放假最hea的節目莫過於下午茶時間去tea一tea,昨天下午正正沒有野做,所以便約了朋友到這間店下午茶了。之前好多次想去,不過我一直以為這店只售凍飲,所以便沒有去。不過,今日看過餐牌,原來有其他野食的,只不過今日是公衆假期,所以沒有下午茶罷了。我和朋友今日來Tea,想吃甜品啊!抹茶雪糕不可少,仲要食窩夫添。實在太幸福了。。。點了餐不久,我的雪糕窩夫就到了。侍應幫忙將抹茶拿鐵倒在鐵板上,哇!拿鐵即時滾起來,有差不多半分鐘之久,成枱都被弄髒了,噴到周圍都係。都唔明點解個侍應唔叫我地用紙巾擋一擋,好彩沒有弄髒衣服。雪糕好快就溶了,所以我吃得好快。味道不太甜,有抹茶味,好吃。下面的窩夫吸了拿鐵所以淋淋地,有些甜,但係抹茶甜窩夫,幾好味。之後我再叫了芝士肉醬薯條,兩人吃都夠了。薯條很脆,但肉醬有些鹹,芝士粉不夠多。另外,如果每人有隻小碟子食就好喇,因為有醬汁,我地食到周圍都係。But anyway ,下次我會試甜品以外的食物的。
霜淇淋鐵板抹茶窩夫
芝士肉醬炸薯條