2021-06-27 265 浏览
2021年6月14日 星期一今日係一年一度既端午節,不過疫情關係已經係電視再見唔到扒龍舟比賽,感覺好似冇晒氣氛,於是梳洗完打掃一下屋企之後就寧願落街搵嘢食行到去麥加力歌街發現左呢一間唔太起眼既日式餐廳,感覺好似好神秘咁,於是諗都無諗就入左去入到去慢慢睇下餐牌,發現除咗有omakase之外,仲有午市套餐食,選擇都幾多,最後我哋每人叫咗一個午市套餐一點完餐之後店員就送上前菜,係沙律同漬物,沙律菜幾新鮮,仲有幾粒唔同顏色嘅蕃茄,酸酸地幾開胃之後有茶碗蒸,蛋蒸得好滑溜,裏面仲有好多唔同嘅配料添,其中比較特別嘅有秋葵,本來一向我都唔太鍾意佢嘅口感,不過配落茶碗蒸到,同其他配料又幾配合,唔會食到太多潺既感覺跟住有我點嘅廚師推介壽司盛盒,分為兩層,店員建議我哋食咗呢一層先,主要係貝類,有赤貝、深海池魚同鯖魚等等,其中我最欣賞係左上角嘅貝類刺身,因為加上左黑芝麻鹽,令到刺身嘅味道更加豐富同更加鮮甜至於第二層就有拖羅、左口魚同三文魚籽,全部都一樣好新鮮,又有光澤,三文魚籽更加食到濃郁嘅海水味,少少鹹香老婆就要左西京燒,魚肉燒得非常出色,外皮有少少脆,而裡面既魚肉仍然保持嫩滑,醬汁都好夠味添最後甜品仲有抹
2021年6月14日 星期一

最後甜品仲有抹茶雪糕,食落去每一啖都充滿抹茶味,而且比較硬身,無咁容易融化,作為甜品味道唔錯
2021-06-14