2024-04-09
OVO CAFE主打健康素食,打破傳統食齋嘅煩悶,多多元化素食選擇極多,仲用咗Impossible meat,提取植物蛋白,造成肉類嘅口感,減碳又健康,真係可以以假亂真。佢哋嘅餐廳佈置得好靚,天花有人造花裝飾,再擺上植物同盆栽打造成小花園咁,綠色意盎然,令人感覺好舒服。日式咖哩吉列豬扒飯無論賣相還是味道,都好似真嘅日式咖哩豬扒一樣!以假亂真冇難度,豬扒粉嫩,晤驚肉唔熟喎,入口香脆,外層微微焦香,肉質嫩滑多汁,日式咖哩汁偏甜唔辣,配上日本米非常好味。台式肉燥燻蛋飯今次唔洗驚台式肉燥肥膩,大啖大啖食落口唔洗挑肥肉,肉燥份量足夠,送飯一流。午市套餐仲可以跟一份小食,我地揀左紫薯甘栗餅。好鐘意紫薯泥嘅自然甜,中間有栗子仁,口感非常豐富又香脆。黑松露炒蛋豬柳蛋堡配薯條賣相一流,豬柳系Impossible meat,食到同真豬柳冇好大分別,有肉汁嘅感覺一啲都唔鞋,配埋黑松露炒蛋,非常豐富香口。OVO CAFE灣仔灣仔道1號地舖(港鐵灣仔站 A3 出口,步行約6分鐘;灣仔舊街市內)
日式咖哩吉列豬扒飯
黑松露炒蛋豬柳蛋堡配薯條
OVO CAFE
灣仔灣仔道1號地舖
(港鐵灣仔站 A3 出口,步行約6分鐘;灣仔舊街市內)