2019-11-18
素食者黎到灣仔覓食, 其實選擇都幾多(雖然本人不是😂)早排路過灣仔遠處嘅謝斐道, 見到地鋪有間素餐廳, 打算同同事一齊試試, 趁機打造Green Lunch每一週🥗 公司有同事食素, 都好奇問問佢:「係香港難唔難搵到素食餐廳架?」其實近幾年發覺素食變成一個trend咁, 素餐廳都多左, 有啲人想食得健康啲, 有啲人想世界變好啲, 有人想為動物🐂🐑著想...素食都已經變得好平常是日team lunch因為人數多所以提早卜位(我地一共11個人), 環境都算大, 我估有兩層, 我地算係最大嗰枱, 坐近門口講食齋, 一啲都唔dry🤪嘢食方面我地叫左一個8人餐再加少少餸, 另外餐廳都送左兩碟餸畀我地😆澱粉質有一個飯, 一個粥同炒麵, 所以份量都好足👍🏻最欣賞佢嘅「叉燒」同「排骨兩食」, 叉燒🥩用左南乳醬醃製, 排骨用左猴頭菇🍄再yam粉炸, 口感外脆內軟, 色水像真度十足, 調味都好夠👍🏻南瓜焗飯加左少許松露好香🎃🍚份量好夠, 成個南瓜都裝滿XO醬炒蘿蔔糕係用素嘅醬, 比起真嘅XO醬無左海鮮味但保留住鹹香味👍🏻, 有同事打算買XO醬可惜餐廳無賣😢服務方面員工們都好nice, 定時定候問候我地,
炒麵
叉燒&夾餅
排骨兩食
南瓜焗飯加左少許松露好香🎃🍚份量好夠, 成個南瓜都裝滿
松露南瓜焗飯🎃
XO醬炒蘿蔔糕
服務方面員工們都好nice, 定時定候問候我地, 叫餸時怕我地唔夠食所以送左啲餸
蛋白賽螃蟹