餐厅: 旺記冰室 (建利大廈)
资讯:

餐厅: 旺記冰室 (建利大廈)
资讯:

2018-04-26 493 浏览
甚少机会食呢间,因为每次去到门口都会排哂长龙,等至少20分钟都未必有得食。如是者,咁岩今日旧同事放假出泥湾仔陪食晏,于是拜托佢帮手拎位,终于有机会一尝呢间「旺记滑蛋饭」。 听闻呢间餐厅嘅食材使用日本蛋,所以滑蛋口感会更滑更香。但都仲有一个决定性难题,难得一试,系通粉定饭、叉烧定虾仁之间挣扎咗好耐。最终决定先试「日本滑蛋叉烧虾仁双并饭」,保守啲试哂两款𩠌。柯打后,滑蛋饭二话不说逐碟到。秘制甜豉油淋系滑蛋面头,卖相十分吸引,而且意想不到实体嘅虾仁都几大只,豉油汁味道浓捞饭一流,加上滑蛋浓郁嘅蛋香同奶味,简直味觉大满足。叉烧同虾仁都分别食过,但个人较为喜欢虾仁口味,一泥够大只而且十分爽口,一啲都唔老。系咪咁讲代表叉烧唔好?只系我相对比较喜欢虾仁多过叉烧。总结,比较其他餐厅嘅蛋饭水准的确系有明显嘅分别,个滑蛋系好食嘅!但坦白说要HKD54食餐午饭,对我呢啲小薪打工仔而言好似略嫌小贵,所以估计大概会一两个月会食一次吧。
日本滑蛋叉烧虾仁双并饭

用餐时段