2019-06-25 34 浏览
灣仔碼頭新開啲日式餐廳,今日終於有機會同同事黎試試。一藏餐位都係沿著窗邊,可以一面食嘢一面觀賞海景,好有情調🥰前菜我地嗌咗牛蒡漬、酒清雞肝 同山葵八爪魚。牛蒡漬好爽脆,味道咸咸酸酸幾開胃!雞肝可能係酒醃過嘅關係,唔會腥仲多份鮮味,而八爪魚口感亦一流。七味魔鬼魚翅干口感有少少似食緊魷魚干但更煙韌一點,配搭沙津醬一齊食,讓人不自覺一口接一口。燒蠔上菜時生蠔仲保留咗滿滿嘅水份,蠔肉飽滿又juicy,燒得啱啱好~串燒盛會盛會有蕃薯仔、雞翼、雞肉、牛舌、冬菇同青椒,樣樣都有啲,啱晒咩都鐘意食下嘅我地☺ 最鐘意嘅佢係蕃薯仔,又甜又粉!雞肉點附送嘅蛋黃食味道更加分~沖繩豚肉丼蛋煮得半熟啱啱好,完全做到流心效果。豚肉好香好入味,而且帶點油醬,混合日式醬汁同飯一齊食味道啱啱好!

七味魔鬼魚翅干

燒蠔