2018-07-06 187 浏览
係灣仔開會開到9點半,餓到癲!路過見到間泰國菜就衝入去!第一時間睇飲品,食泰國菜梗係要配椰青啦,點知見到椰青沙冰張相,二話不說落order!杯沙冰同張相一模一樣,大大個椰青入面裝滿沙冰,飲落好重椰青味,消暑一流!雖然$55比其他沙冰貴少少,但係就大杯到我食咗成餐飯都飲唔晒,性價比高!之後小食、主茶陸續登場,泰菜must叫嘅蝦餅果然不負眾望,即叫即炸,夠晒熱辣辣,外皮炸得夠脆,必食推介!生蝦夠鮮甜,加埋個好辣嘅辣汁,夠晒刺激!香芒軟殼蟹米紙卷,用有d厚度嘅米紙包實脆卜卜嘅軟殼蟹同芒果肉,咬落層次分明,勁有口感!蒜茸越南牛油雞翼,蒜香味濃,淨係d蒜都可以撈飯食!本身想叫埋麵包焗咖哩軟殼蟹,不過米紙卷已有軟殼蟹,改叫南瓜焗咖哩海鮮。兩條青口插入南瓜咁,好似米奇老鼠,未食先影相呃like~個汁好重南瓜味,杰杰地,食落係甜甜嘅咖哩味,真係想追加個白飯撈嚟食!入面嘅海鮮都好足料,有青口、八爪魚、魚同蝦,抵食又飽肚!朋友叫咗個蟹肉炒粉絲,未食果陣都驚會好油,好彩佢炒得夠乾身,完全唔油,搞到我唔覺唔覺又食咗好多...食飽飽都忍唔住要再叫個甜品拼盆嚟補償OT嘅痛苦。個甜品拼盆靚到爆又好味!呃like必備
生蝦夠鮮甜,加埋個好辣嘅辣汁,夠晒刺激!
蒜茸越南牛油雞翼,蒜香味濃,淨係d蒜都可以撈飯食!

食飽飽都忍唔住要再叫個甜品拼盆嚟補償OT嘅痛苦。個甜品拼盆靚到爆又好味!呃like必備!
我最愛嘅泰式甜點始終係佢!個頂充滿幾層厚椰漿!正!
入面d西米係熱㗎!好正呀!
最開心嘅係咁夜食飯,侍應態度仍然非常好!值得一讚!
2018-07-05