2017-06-20
<必試濃豬骨湯拉麵>😋🍜灣仔區其實都幾多好野食 但拉麵其實唔多 , 聽到拉麵達人朋友介紹<風雲丸>唔錯 於是黎試下😆同一般拉麵鋪最唔同既地方係佢3pm至5pm時段都會照開😱 最啱一d想tea食拉麵既朋友😁 我點左個 似乎係佢招牌麵既🍴<石燒豚骨魚介涼麵>93 蚊🍴麵同湯底分開上, 見到湯底嗰邊既石鍋發出sasa聲 熱辣辣😍 湯底有勁香濃豬骨🍖香味而且密度好高。 飲落去又有好香濃魚味而唔腥,🐟好正😋🍜麵份量點左特盛 400 g(有100, 200. 400g , 若點800g要加45 蚊 )我自問都大食 其實一般人400g都幾夠下 ! 😆 🌡麵温度點左冷 即係比較爽口 ! 麵質爽滑粗身夠彈牙 .將湯汁浸落一齊食 再加上筍 葱花 同温泉蛋一齊食 好滿足😍🍴加炙燒豚肉 15 蚊🍴本身已有一塊豚肉 而家總共兩塊 🐷厚切大大塊 一咬落去有d燒香過既味道 豬油花 剛好 唔錯! 🍴加香鬆飯 20 蚊🍴呢個香鬆飯一定要試 當食完麵仲會淨番d熱辣辣湯底 🍲將鬆飯倒落去撈埋一齊食 , 🍚飯盡吸豚骨魚介湯精華,又有飯粒煙靭既口感 , 推介!😈🍴辛口沙拉羽根
🍴<石燒豚骨魚介涼麵>93 蚊🍴
🍜麵份量點左特盛 400 g
我自問都大食 其實一般人400g都幾夠下 ! 😆
🍴加炙燒豚肉 15 蚊🍴
🍴加香鬆飯 20 蚊🍴
🍴辛口沙拉羽根餃子 38 蚊🍴
用左沙律醬 葱花 辣汁整成既煎餃子😋 首先餃子煎得多脆肉軟 入面既肉保住juicy而上面既甜沙律醬同辣醬(辣度偏高🌶) 配合得好好 食落十分惹味😋
🍴日本紅茶雪糕 28 蚊🍴
日本直送既雪糕🍨🍦 紅茶味雪糕真係落足料 有淡淡紅茶香 . 甜度適中 加上有好香既滑香 好味 😆