一早就想試呢間「Sour Dough 」,試問有邊個可以抵擋得住Pastries嘅誘惑呢😽 店舖由知名Pastry Chef Gérard Dubois主理,湖水綠嘅門面又搶眼又啱打卡,一入去就見到長長嘅玻璃櫃,入面有Danish pastries、酸種麵包、scones等等,種類好多,你眼見所有pastries同麵包都係用咗sourdough整㗎😻 對於有選擇困難症嘅我真係既苦惱又開心啊🤣❤️ Mille Feuille Vanilla Tart with Bitter Orange 香橙雲尼拿千層撻$25呢度嘅招牌非千層撻莫屬🤭 基本上你會見到每張枱都至少有一個😆 佢嘅千層撻有幾隻味,今次我就試吓苦橙醬呢款先!千層撻撻邊扭成似花一樣嘅形狀,外形獨特,辨識度高,一眼就會認得出係呢間店嘅出品~ 酥皮酥脆金黃,咬落去會有「咔嚓」一聲,滿口牛油香,蛋漿焗到表面少少焦,質感滑溜😽 內餡底部有苦橙醬減少膩感,意想唔到咁夾~❤️ Fresh Fruit Panier 鮮果千層撻 $29見到鮮果千層撻真係心心眼,無可能唔揀嚟食啦😂 鮮果千層撻都係有數款,有士多啤梨、芒果、奇異果同藍莓,我就揀藍莓🫐 面

見到鮮果千層撻真係心心眼,無可能唔揀嚟食啦😂 鮮果千層撻都係有數款,有士多啤梨、芒果、奇異果同藍莓,我就揀藍莓🫐 面頭有唔少新鮮藍莓,酥皮鬆軟有輕盈感,內層係幼滑吉士醬,配搭經典😛

❤️ Apple Turnover 蘋果千層酥 $32
外形好似貝殼,都幾厚身,側面可以見到一層層酥皮,層次分明🤭 表面焗到好有光澤,酥皮酥鬆可口,一咬個酥皮隨即碎曬,裏面嘅蘋果餡係蘋果粒有口感,酸酸甜甜唔甜膩,係無肉桂調味,好清甜開胃~

❤️ Feuilletine Basket Sour Cherry 車厘子千層盒 $30
見到呢款寫住New就要咗一個🆕 酥皮盒睇落相對細個,但一拎上手都有分量喔~ 面頭有細細粒酸酸甜甜嘅車厘子,配搭埋酥皮盒內嘅吉士醬,吉士醬平衡咗車厘子嘅酸度🍒 輕鬆KO一個😹

❤️ Sour Dough Pain au Chocolat 朱古力酸種牛角包 $25
呢個都幾大個,切開可以見到裏面係蜂巢狀,有幾粒朱古力粒,入面仲有一層薄薄嘅朱古力餡,食落唔會太過甜膩🍫

❤️ Creamy Brioche - Pistachio 開心果吉士軟包 $28
賣相好靚,佢𠝹開咗軟包再擳吉士醬同開心果醬,然後灑上開心果碎👀 香甜軟包富牛奶香及牛油香,包體柔軟似食蛋糕,軟綿綿口感再加creamy吉士醬相當加分😽

❤️ Thyme & Cheese Sour Dough Loaf 百里香芝士酸種麵包 $39
買咗呢款新出嘅Sour Dough Loaf 返屋企,第二朝食早餐就可以食🥖 買嗰陣就覺得勁香,食落酸種麵包夠酸同有韌度,外層係滿滿嘅芝士,芝士味濃,鹹香十足🧀 咬開就會見到入面佈滿百里香碎,香氣迷人🌿
❤️ Cafe Viennois (左) $52
呢個係Specialty Drink,即係維也納咖啡,唔係好多地方可以飲到🤔 面頭有whipped cream、奶泡同少量可可粉,以black coffee做底☕️ 飲落好似cappuccino咁多泡,奶泡綿密,配埋附上嘅Valrhona 70%黑朱古力點綴,成件事昇華唔少😎
❤️ Iced Latte (右) $52
食完咁多pastries,叫杯凍Latte都係唔錯嘅選擇☕️ 咖啡香濃,冰凍消暑🧊

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
嚟呢度食酥皮pastries就啱啦,Pastries價錢都係廿幾蚊左右,過嚟歎個tea都幾抵食!另外呢度係要自己揾位同等位,如果要打卡我建議就要早啲過嚟,咁就有機會坐到近門口嗰打卡開放式座位😉
外卖自取