2023-06-23 176 浏览
前日放工去朗豪坊買嘢,順道同朋友係果度食埋飯,諗緊食乜時見到以前Mos Burger 個位有一間紅色裝修,非常搶眼的餐廳—Suage,原來是新開張,來自北海道的湯咖喱專門店,既然新開當然要試吓啦❤️❤️餐廳非常有來頭,是北海道No.1 的湯咖哩專門店,係日本非常受歡迎,而湯底選用日本自家農場種植的蔬菜去烹煮。這裏先點主菜款式,後再選主食、湯底及辣度,仲可以加配小食及等等,好多選擇😂😂,研究咗一輪後,我地點咗:🥢脆嫩雞脾湯咖喱(小小辣)+炸蝦天婦羅第一次試當然要點店長推介的脆嫩雞脾湯咖喱,朋友揀配櫻花蝦濃湯配烏冬,雞脾好大隻,外皮脆,而雞肉則嫩滑入味,湯清甜有蝦味,配爽滑彈牙的稻庭烏冬剛剛好,湯汁掛滿烏冬。除咗選湯底主菜,仲可以追加配料,朋友揀咗炸蝦天婦羅,個炸蝦天婦羅所用既麵衣加咗脆米,更有口感🫶🥢日本廣島蠔湯咖喱(小辣)+ 脆皮雞腿肉串朋友選了店長推介,咁我就揀另一款日本廣島蠔,配原味咖喱湯底及烏冬,咖喱湯底果然是招牌,湯底清甜,咖喱湯底濃郁,唔會係平時好稀果啲,湯頭清甜,加上廣島蠔鮮上加鮮,廣島size 剛剛好,蠔味濃郁,仲好嫩,而且都有好多隻。見到有得加錢加熔岩芝士,芝士控既我當然要

🥢脆嫩雞脾湯咖喱(小小辣)+炸蝦天婦羅

🥢日本廣島蠔湯咖喱(小辣)+ 脆皮雞腿肉串

見到有得加錢加熔岩芝士,芝士控既我當然要試吓,店員會即席將熔岩芝士倒落碗麵度,好特別,加上熔岩芝士的咖喱湯口感變得濃厚,烏冬加埋芝士食都唔錯。見到朋友隻雞脾唔錯,所以加一串脆皮雞腿肉串,皮微烤過,香!而雞脾肉就好嫩滑入味😋

🥢章魚燒
上枱時熱焫焫,而且份量不小,大大粒章魚燒,餡料都多章魚粒,又唔會太稀,食完好滿足。

🥢海苔天婦羅魷魚
加上海苔的天婦羅,海苔味出色,魷魚軟腍唔硬,凍咗都覺得好食。

🥢唐揚炸雞
炸雞上枱時又係熱焫焫,皮脆肉嫩滑 ,雞肉入味,食唔停口。

🥢芒果乳酸特飲/ 菠蘿椰汁凍奶
🥢甜品:見到有期間限定的千葉縣和梨軟雪糕,係期間限定當然要試啦!真係好好味!係梨既味道,清甜!而且係雪葩口感,好特別又好味😋 有機會要試!

**湯用日本自家農場種植的蔬菜去烹煮真的很清甜,而且配的每一樣蔬菜都很新鮮清甜,你會忍不住都吃光。而且還有野菜盛湯咖喱,連素食人士都照顧到🫶
湯的辣度比較辣,並不是我們認知的日本甜辣,所以大家千祈唔好太進取😂