2020-01-21 950 浏览
今日家姐突然想食拉麵,於是約我喺佢公司附近間拉麵店,地點喺阿士厘道,叫博多拉麵別天神。其實佢都推介左我好多次,今日終於有機會嚟試吓有幾好食。落單好方便,見到門口有部機,運作好似日本嘅餐廳一樣,先喺門口部機買咗飛,然後遞比入面嘅廚師製作,再搵位坐低就可以等食啦。如果order套餐嘅話分別叫做別天神套餐同蝦味噌套餐,可以配搭餃子或者小龍蝦蟹子沙律。我哋各叫咗吾同套餐:別天神套餐配餃子豚骨湯麵既湯底十分濃郁,拉麵比較幼身,口感軟硬剛好,十分彈牙。叉燒一啲都唔肥膩,配菜有糖心蛋,木耳,粟米同埋蔥。餃子外皮煎到香脆,食得出皮薄餡靚。蝦味套餐配小龍蝦蟹子沙律蝦味噌豚肉湯麵同豚骨湯麵一樣,分別在於蝦味加咗櫻花蝦,鮮味立刻提升,不過咸味都提升左。小龍蝦蟹子沙律,難怪啲人話呢個必叫。因為材料有龍蝦肉同蟹子,好足料,加咗少少Wasabi,食落都好鮮甜,加埋紫菜食有口感。另外比較吸引我嘅,食客係可以自行調製隱藏嘅口味。只見枱面擺有好多醬汁同配菜,例如有蒜蓉,辣芽菜,七味粉等等。如果鍾意特濃或者特辣,可以額外加落去拉麵度。最鍾意佢嘅係,店內使用天然無漂白嘅竹筷子,感覺衛生!果然今次冇黎錯!價錢合理又可以食到咁

我哋各叫咗吾同套餐:

別天神套餐配餃子

餃子外皮煎到香脆,食得出皮薄餡靚。

蝦味套餐配小龍蝦蟹子沙律

最鍾意佢嘅係,店內使用天然無漂白嘅竹筷子,感覺衛生!

果然今次冇黎錯!價錢合理又可以食到咁高質嘅拉麵,下次會再同家姐過嚟幫襯。
2020-01-15