2010-11-04
濃味=好味?下午四時多同事想即興食晚飯,問有何好地方又要回家方便,因利成便就試一試這裡好了。橫掂要嚟梗係打電話訂位就冇走雞,準時六點半到達攞枱,阿姐話坐舖內要八點半前交枱,坐後巷就隨便,嘩!乜宜家大排檔都要做到咁?四個人坐舖內有兩小時食飯一定夠時間。我真係大鄉里 叫阿姐寫菜時,佢話你自己寫落單度交比佢就得喇連叫酒水都係。咦!咁咪連伙記都慳返,求其啦!點了以下菜色:~冰鎮鮑汁螺片冰鎮絕對做得到因夠哂凍,螺片就一啲味都冇而且唔爽,全靠點上了wasabi才有wasabi味,咁不如食wasabi!我諗應該豪少少食個冰鎮鮑魚可能會好一點。黃金鮮魷黃金真係好貴,所以只係略略有啲掛喺炸漿上不過已經好足夠,因為它的味道太濃烈喇!都食唔到鮮魷味可能椒鹽鮮魷會好一點。炸大腸拼椒鹽骨炸大腸炸得夠脆身,至於腸身的色澤實在太彩了有點假,椒鹽骨係夠味的,可惜要等埋炸大腸才能一起上枱所以冇哂火氣。南乳炸脆鱔南乳係醬汁用嚟浸脆鱔,味咸帶濃烈酒味,炸脆鱔是厚厚嘅漿粉包圍住鱔件,兩者混為一體得出結論係「難食」。薑蔥魚鰾薑蔥好多好多,不過唔知點解啲「蔥」係用大蒜?可能同北方人有關啩,魚鰾好鮮可惜似大海撈針唔太多,完全被薑「
咦!咁咪連伙記都慳返,求其啦!點了以下菜色:~
冰鎮鮑汁螺片
黃金鮮魷
都食唔到鮮魷味可能椒鹽鮮魷會好一點。
炸大腸拼椒鹽骨
可惜要等埋炸大腸才能一起上枱所以冇哂火氣。
南乳炸脆鱔
兩者混為一體得出結論係「難食」。
薑蔥魚鰾
魚鰾好鮮可惜似大海撈針唔太多,完全被薑「蔥」所掩蓋著。
清蒸花甲
清蒸花甲嘅花甲係用鹽水加米酒灼熟(過熟)上碟,導致所有味道全部付之流水就連清蒸都冇埋!
腊味飯
腊味飯係一煲仔白飯,一碗仔切粒腊味(好細粒)加一大碗蔥粒,冇錯絕對係蔥粒啱哂我,
重有豉油半碗。將配料和豉油全部倒進煲內不分先後撈在一起便行,好吃!
後記:原來廚房分工唔合作,一人廚專注兩、三味小菜。
見有咁多笑面只能講句『人各有味,各有各口味』!