2019-07-08
久聞金鶴拉麵🍜嘅大名,因為weekend 要去中環,所以一早plan 好去soho個頭食好東西😆😆一入到去就感受到濃濃嘅日本氣息,真係有金鶴架😆因為夜dd仲有野做,所以今日就早少少食個early dinner 🍽 6點幾到都已經有人坐定定啦😱最深印象係好細心好有耐性嘅店員,我地一坐低就俾左熱茶我地飲,仲問我地係咪第一次黎🥰店員介紹左個menu,介紹左每款食物嘅食材同分別係邊,仲highlight 左人氣食物同鋪頭嘅Signature!我見店員同每一枱客人都好耐心咁介紹,仲好好笑容添!店員推薦活燒鰻魚飯,鰻魚係由台灣養殖場直送,所以肉質比較厚身同大條,一份係1/4條都好大份🤩另外一個大熱就係雞白湯拉麵,係濃厚嘅雞湯底,因為平時都係食豬骨湯底多,所以都試下先🤪因為燒鰻魚需時,所以拉麵到先,一上枱就俾炸到識飛嘅牛蒡吸引住🤩超級脆!好好食好似薯片呀!每碗都有慢煮雞胸,要襯凍食🤣好軟滑又唔鞋❤️Juicy 👍🏻👍🏻除左雞肉,仲有兩塊半肥瘦叉燒,有火炙過嘅味道,都好好食😋😋跟住就係期待左好耐既活燒鰻魚飯🤩一d都唔似1/4個條魚,超大份呀!配上鳗魚魚骨同魚肝嘅昆布湯同芥末章魚🐙Close up !!
一入到去就感受到濃濃嘅日本氣息,真係有金鶴架😆
除左雞肉,仲有兩塊半肥瘦叉燒,有火炙過嘅味道,都好好食😋😋
Close up !! 真係好肥美好厚肉!
好少係香港食到咁厚嘅鰻魚!似係日本食到咁,好肥美同入口有溶化嘅感覺!平時食鰻魚飯最怕d鰻魚唔多送飯,呢到份量係多到淡淡都可以有大大夠魚!十分滿足呀🤩
臨走見到㕑房密密係到起d骨,確保大家都食得好味又放心❤️
最後不得不提嘅係店員細心同熱情嘅服務,每次上野食都會準備小碗同餐具方便我地share👍🏻 食物價錢唔平,但絕對高質👍🏻👍🏻7點中都已經差不多full house 啦