身為半個澳門人既我,突然好想食返餐澳門葡國菜~ 之後比我搵到間位於深水埗一間澳門茶餐廳 好似幾唔錯咁於是今晚收工後同爸爸到澳葡牛奶餐室試個究竟未入去之前已經比佢既甜品櫃深深吸引住! 有大量港式及澳門風既甜品~我地被安排坐係卡位~ 兩個人坐好大好舒服同堆餐廳入面設計好新潮 內籠超乾淨,讚!未打開menu之前,我同爸爸已叫左兩個葡撻!一人一個,邊食邊揀晚餐食咩 葡撻焙焗得好好 甜味恰到好處 蛋撻皮亦好酥脆~ 澳門人approved 點左野食後,兩杯飲品最先端上~爸爸叫左杯華田鮮奶(左, $12) , 我則揀左碟豆花鮮奶(右,$12) (P.S. 不跟餐正價一杯$24!)華田鮮奶連爸爸都話唔會過甜, 好香麥芽味!而碟豆花鮮奶首先賣相已經贏曬  奶味亦得十分香濃!小食亦都慢慢送上枱~第一款小食是巨人豬排包(上, $36), 同埋香炸韭菜餃(下,$28)巨人豬排包,如其名 非常大件! 豬排真係巨型,大到連個包都夾唔曬成個包味道好正宗!而韭菜餃亦都十分優受~ 炸得好香!配埋特調既sweet and sour sauce,簡直就是絕配~亦一碟小食是金沙雞翼($26)雞翼被裹上滿滿既咸蛋碎 炸得香口!

於是今晚收工後同爸爸到澳葡牛奶餐室試個究竟

未入去之前已經比佢既甜品櫃深深吸引住!
有大量港式及澳門風既甜品
我地被安排坐係卡位~ 兩個人坐好大好舒服
同堆餐廳入面設計好新潮 內籠超乾淨,讚!

未打開menu之前,我同爸爸已叫左兩個葡撻!
一人一個,邊食邊揀晚餐食咩

點左野食後,兩杯飲品最先端上~
華田鮮奶連爸爸都話唔會過甜, 好香麥芽味!
而碟豆花鮮奶首先賣相已經贏曬
 奶味亦得十分香濃!
小食亦都慢慢送上枱~

成個包味道好正宗!

而韭菜餃亦都十分優受~ 炸得好香!
亦一碟小食是金沙雞翼($26)
雞翼被裹上滿滿既咸蛋碎 炸得香口! 入口既感覺極為幸福

主食方面,我點左一碟蔥油豬排撈丁($45)
撈丁加上勁足料既蔥油汁 超好味~ 豬排同樣高質

爸爸就叫左一客葡汁牛脷焗飯($66)
牛脷飯焗得好精彩~ 葡汁仲配上芝士 牛脷亦好好食 一流

清曬所有咸食後,我忍唔住再叫多左杯忌廉鮮奶($24)
依杯真係好經典! 味道好懷舊好正宗~ 帶返我去90年代!

甜品方面, 點少得一入餐廳門外就見到既雙皮奶! ($26)
我同爸爸share一配凍原味雙皮奶
雙皮奶整得好純香奶味 口感也很棒 完美地結束了今晚既美食之旅!