2015-07-15 3137 浏览
我有朋友仔由澳門來香港玩,佢地等我放工再去了元朗食西餐。朋友約了在西鐵綿上站等,再開車入餐廳,車開到餐廳的停車場好靚,有露天及室內坐位。因為天氣太熱了,所以我地選了室內有冷氣的地方坐。餐廳環景好舒服,有小朋友玩的鞦韆,小花園。香草煮蜆配法包~~蜆肉肥美,鮮甜,又無沙配上特別的香草去煮好好食,而香草汁配上烤過的法包好特別。蜆的分量又多,而尺寸有2至3cm大的德國豬排骨~~有熱辣辣剛炸好的薯條非常香脆,排骨焗到剛剛好,外面香脆內裡有肉汁,我鍾鍾意佢個蒜片炸得好香脆配排骨鮮蝦,帶子及蟹肉酥皮盒伴蜜糖豆~~隻蝦好大隻呀!~~有10cm長,仲有好多蝦膏,肉又爽口彈牙,有一片片白色的是魷魚片,煎香了的三文魚兩大份,肉嫩無骨,小朋友食都唔怕,伴牒的蕃茄仔及糖豆好鮮甜及爽口,唔知糖豆是否"當做"非常好食,鍾意食野的我,一定去街市買些回家炒黎食。酥皮盒好層次分明,食落不會太油,因為我知好食的酥皮要用豬油做的香芒蘋果金寶配吉士~~我其實唔鍾意食蘋果做的甜品,但朋友想食我就陪食少少,香芒球好鮮甜及新鮮,蘋果蓉都好食,只是我個人不太鍾意食,烤到奶酥金黃好靚及香口,配上少少士多啤梨,藍莓及白色的吉士醬特別凸出另
我有朋友仔由澳門來香港玩,佢地等我放工再去了元朗食西餐。
另外,提一下女士們記得帶一件冗小褸仔,因為市妝餐廳夜晚時冷氣比較大