2017年6月3日,今日无预期嘅大雨,无预期嘅黑雨警告,但换来今年首个酷热天气警告!酷热天气警告就梗系要留喺室内嘅地方啦,无限量饮住Asashi再叹边炉,真系一大享受呀!我哋去咗边?之唔系去咗荃湾稻八日式火锅炸物放题啰!呢度嘅入门价系$158至享受价$368,8款汤底,但食日式火锅就一定要拣寿喜烧汤底啦!我嘅宝贝A姐问究竟日式和牛好味啲吖定澳洲和牛好味啲呢?以价钱嚟睇,应该日本和牛好味啲,但口味嘅嘢,人人都唔同,一于叫晒两款比拼吓!喺等紧牛嘅时候,先出去攞吓嘢食先!除咗有沙律吧、日式小食、火锅配料(菜类、丸类、面类)之外,仲有一部DIY天妇罗机,首先喺雪柜度选择,想要嘅食材,如虾、紫薯、肠仔、南瓜、茄子、莲藕、冬菇、秋葵、福袋年糕、灸烧芝士丸、芋头、鱼饼,加上天妇罗浆同面包糠,再放入部机度炸2分钟,就有得食喇!真系好玩又好食呀!日本国产黑毛和牛三角腩:入口即溶嘅感觉太美好喇!肉质鲜嫩,油脂分布均匀,记住渌5至6秒就食得喇!肉眼上盖:脂肪比例较多,但入口香滑,唔油腻,牛味系三种之中最浓郁!牛肩肉:脂肪比例相对较少,口感十足,唔韧仲好香牛肉味!澳洲M6和牛盛合牛胸肉:肉质软腍,无根幼嫩,接
寿喜烧汤底

DIY天妇罗机

日本国产黑毛和牛
日本国产黑毛和牛 - 三角腩

日本国产黑毛和牛 - 肉眼上盖

牛肩肉:脂肪比例相对较少,口感十足,唔韧仲好香牛肉味!
日本国产黑毛和牛 - 牛肩肉

澳洲M6和牛盛合
牛胸肉:肉质软腍,无根幼嫩,接近入口即溶!
澳洲M6和牛盛合 - 牛胸肉

牛舌:牛味十足,爽口,可惜唔系厚切!
澳洲M6和牛盛合 - 牛舌

牛小排:油脂分布细密,有咬口,牛味突出!
澳洲M6和牛盛合 - 牛小排

牛下腹腩肉:油脂比例较多,质地嫩滑,牛味十足!
澳洲M6和牛盛合 - 牛下腹腩肉

A姐就钟意入口即熔嘅日本国产黑毛和牛,我就钟意澳洲M6和牛盛合,学奖门人话斋,呢局打和!

牛白肉:来自牛胸骨软骨位嘅牛白肉,供应唔多,渌一分钟就食得,够晒弹牙,牛味十足,好有口感呀!
牛白肉

今次主力食和牛,留肚之下,所以无食到极上安格斯牛小排、特级美国谷饲牛、美国进口牛肉!另外,呢个套餐仲包括海鲜盛会,有虎虾、帆立贝、广岛蚝、鱿鱼仔、青口、鱿鱼同八爪鱼仔,样样都够晒新鲜,而我哋最钟意就系只虎虾,够晒弹牙!
海鲜盛会

除咗牛肉同海鲜,肉食A姐又点会错过羊肉、美国自然豚肉片同北海道鸡片呢!份量十足,又好味!
美国自然豚肉片
北海道鸡片

全餐都系火锅,闷唔闷啲呀?!我听到A姐嘅呼唤喇,即刻叫个刺身畀佢先,有三文鱼、八爪鱼、荣螺、油甘鱼、甜虾、希灵鱼、大北寄贝、吞拿鱼、马刀贝、象拔蚌,以日式火锅店嚟讲,刺身种类够晒多,最钟意就系肉质结实又好有口感同好香嘅油甘鱼,真系必食推介。
刺身

至于饮品方面,选择超多,可乐雪碧芬达,仲有道地、康师傅等,纸包装有柠檬茶、蜜瓜味荳奶等,樽装有果汁、豆浆等。食到尾声,甜品除咗有7款口味嘅雪米糍,仲有Dreyer’s D Collection雪糕,识食一定要食开心果口味啦!
Dreyer’s D Collection雪糕
2017-06-05