2020-09-22 132 浏览
朋友返香港之后一直未有机会见面,趁住放假终于约到佢出嚟,估唔到佢最怀念嘅居然唔系地道广东菜,而系台湾菜,上网揾到呢间主打古早台湾风味菜嘅餐厅,当系为佢洗尘。餐厅喺K11入面,店面非常大,座位同座位之间空间亦好宽敞舒适。AI人工智能送餐系餐厅亮点之一,点菜后机械人会自动送餐到食客嘅餐枱,好有新鲜感。卤水鹅片大概两人份量,摆盘非常精致,用嘅系台式白卤水,冇一般潮式卤水鹅咁深色浓味,但就更加能够突显到鹅肉嘅清香。鹅片卤得够入味,肉质鲜嫩,每一块都带住薄薄嘅鹅皮,入口油香满溢,水准非常高。臭豆腐炸得极度松脆,散发住佢独有嘅发酵味道,非常香口,而且一啲都唔油腻,配上酸酸甜甜嘅酱汁,感觉更加清新。盐酥猪排配上卤肉台梗米饭,系好正宗嘅台湾风味,份量唔细,盐酥猪扒炸得非常酥脆,香口惹味。台梗米饭黏度高而且粒粒饱满,食落有咬口,配上嘅软嫩香浓嘅卤肉,令人胃口大开。桂花酒酿丸子味道微甜,带有淡淡嘅酒香,加上软糯嘅小丸子,作为饭后甜品非常合适,唔会有过多嘅罪疚感。红枣杞子桂圆茶就饮得多,估唔到用米水嚟冲泡效果会咁出色,入口口感微稠,清甜得嚟带少少米香,令人一试爱上。朋友点嘅草莓樱花沙冰好大杯,入口唔会有好浓

不够臭豆腐

桂花酒酿丸子

红枣杞子桂圆米水

草莓樱花沙冰
朋友点嘅草莓樱花沙冰好大杯,入口唔会有好浓烈嘅人工化学甜味,反而系淡淡嘅士多啤梨香气,配上充满空气感嘅鲜忌廉,成个感觉好清新,最惊喜嘅系饮管居然可以食用,咬落去系甜甜嘅士多啤梨味。
地道嘅宝岛风味本来就唔局限于夜市小食同平民餐馆,餐厅店如其名,令人有种身处高级餐厅享用地道美食嘅感觉,环境同服务都非常好,加上价钱一啲都唔算贵,绝对值得回头!

不够臭豆腐
桂花酒酿丸子