2018-04-05 415 浏览
早排心癢癢好耐都無食潮州野 而同事係潮州人 話要介紹我食下潮州野💁🏻‍♀️ 所以放工就跟咗佢入元朗 有間佢話唔錯 所以收工就約齊一班人食食潮州野☺️第一樣係凍花蟹🦀 哩樣係同事話係食潮州菜既入門野😚 凍花蟹既蟹肉算多 冷食比熱食更有特色 同平日食熱既幾唔同😛 蟹味鮮甜 而蟹肉爽口👍🏻滷水鵝片係我最愛既潮州菜😬 鵝片鵝肉夠鮮嫩 一邊有夠哂味既滷水汁 鵝肉有鵝味 唔腥 片片鵝片也切得夠哂完整 有厚有薄又無乜肥膏😍食到咁上下當然要嗌返個湯 簡咗個胡椒咸菜豬肚湯🤤 胡椒味濃但又唔淨係得胡椒味 微辣 豬肚口感唔錯 個湯亦唔會過咸 又幾暖胃👍🏻我地仲嗌咗個百樂一品煲一齊食 入面既料都幾豐富 帶子同蝦肉係唔錯 爽口彈牙 有齊幾款海鮮又係夠新鮮 味道配飯岩岩好 個汁配飯亦係幾好☺️朋友推介埋我地嗌欖菜肉碎四季豆 炒得幾香口 欖菜同肉碎與四季豆係夾既😋 油份唔會話過多 食落幾上口 一夾再夾🤣 四季豆都幾嫩綠 屬於配飯之選💫平日出去都會嗌蠔烙 今次當然會試下香煎蠔仔烙💁🏻‍♀️ 煎得幾香 香口野 有雞蛋香味 又有足料既蠔仔😍 我咬落覺得幾好味 所用既油唔會太多👌🏻最後梗係要嗌個甜品 鴛鴦水晶包👇🏻 餡就有豆沙同奶

最後梗係要嗌個甜品 鴛鴦水晶包👇🏻 餡就有豆沙同奶黃 本身以為會好滯 因為見包住既份量都唔細 但食落又無我想像中咁飽 亦唔會有過甜既問題✌🏻