2020-06-02 148 浏览
潮汕滷水鵝非常出名,其中日日香滷水鵝係當地係一間非常老字號嘅店,上年去潮州旅行時,食過一次,念念不忘。而家唔需要去到咁遠,隨時隨地喺香港都可以有得食!除咗紅磡,銅鑼灣,最近中環都開咗間新嘅分店。滷水鵝片飯 $85獅頭鵝出名肥美肉嫩,呢度嘅鵝片當然非常有水準,簡直可以媲美潮汕嘅味道,每片鵝肉切得厚薄適中,已經去好骨,啖啖肉,鵝味十足而且非常嫩滑,滷水嘅味道層次十足,帶有少少甜味同花椒八角嘅味道。 滷水亦能滲透到肉中,非常入味。鵝飯更伴有滷水蛋,酸菜,和豆腐干,充滿潮州嘅味道!鵝肉飯 $68友人就比較鍾意食鵝皮,所以另一個就點左鵝肉飯,鵝肉飯同鵝片飯兩者最大分別嘅係呢個鵝肉係連皮帶骨,鵝皮唔會太厚太肥膩,反而連埋鵝肉一齊食會多左一陣油香嘅味道。再加埋少少白醋一齊食,唔會覺得油膩, 反而非常惹味!滷水鵝翼 $50另外,我哋意猶未盡,另外點了一份滷水鵝翼, 鵝翼的皮非常爽口彈牙,份量亦唔少。Lunch 時間12pm- 3pm 更會送熱飲,中環食飯又多個好選擇!

滷水鵝片飯 $85

鵝肉飯 $68

再加埋少少白醋一齊食,唔會覺得油膩, 反而非常惹味!

滷水鵝翼 $50