話說上星期去咗唐德街嘅「陳鵬鵬潮汕菜館」,一試就即刻愛上!呢度嘅菜式真係充滿潮汕風味,用料講究,令人食住都有返鄉下嘅感覺!😋 今次我就同大家分享幾道必試嘅菜式,等大家都可以感受呢份潮汕滋味~**金獎鹵水鵝拼盤🦆** 一上枱就已經感受到陣陣鹵水香氣,鵝肉肥瘦適中,肉質嫩滑,鹵水滲透到每一絲肉內,鹹香味十足,絕對係一試難忘!配埋鵝肝同鵝腸,層次感一流~👍**煎金錩魚🐟** 呢條金錩魚煎到外脆內嫩,入口鮮味濃郁,沒有一絲腥味,啖啖都係海洋嘅味道!再加上少少酸酸辣辣嘅醬汁,令人食完一啖又一啖,完全停唔到手!✨**雞汁普寧炸豆乾🍴** 炸得金黃酥脆嘅豆乾,外層香脆,內裏嫩滑,咬落仲有陣陣雞湯嘅濃香,簡直係豆腐界嘅「隱世高手」!呢道菜真係小編嘅最愛~❤️**潮汕七樣菜🌿** 呢道得意嘅「七樣菜」集合咗七種唔同嘅潮汕小菜,清新又健康。每樣菜嘅調味都恰到好處,素食者都可以大滿足!🥗整體嚟講,呢度嘅菜式唔單止賣相精緻,味道一樣有水準,配合埋店內舒適嘅裝修,絕對係親朋好友聚會嘅好地方!🥂 下次有機會一定要再嚟試埋其他菜式~💕

**金獎鹵水鵝拼盤🦆**

**煎金錩魚🐟**