2023-02-14
二月中,捉緊冬天既尾巴~ 原來旺角有間全港首創既潮式鹵水火鍋店,用滷水汁做湯底,即刻相約家人齊齊打邊爐🥹 佢地食完都好滿意,大讚呢個價錢好抵食✅ 無論係家人或朋友聚會,黎呢度開餐一定唔會中伏!餐廳裝修行中國風路線,天花圖案﹑燈籠都係以紅色為主,餐具都好有潮洲特色🇨🇳 值得一讚係空間寬敞,唔會為左做多D生意而坐到密密麻麻,坐得幾舒服。自助區環境夠乾淨企理,抽風系統做得幾好,就算係打邊爐都唔會好大油煙。潮州鹵漢主要有3個套餐,豐儉由人。我地揀左中間價位既B餐,食得超飽肚😋!1️⃣ A餐(120分鐘) ‧ 鹵漢圍爐:精選進口肉類 $168-2082️⃣ B餐(120+30分鐘) ‧ 海鮮初體驗:手搖海鮮袋﹑安格斯牛肉 $238-2983️⃣ C餐(120+30分鐘) ‧ 鹵漢全席:手搖海鮮袋﹑醬油漬海鮮﹑安格斯牛肉 $288-378*Weekend每位加多$20,有加一。♢ 🍲湯底湯底有6款選擇:招牌鹵水鍋﹑潮汕沙茶鍋﹑清雞湯鍋﹑特色麻辣鍋﹑皮蛋芫茜鍋﹑濃郁蕃茄鍋,加$48仲可以叫鴛鴦鍋添!今次就返家人口味,叫個皮蛋芫茜鍋無咁熱氣,清熱下火,打邊爐都可以養生一下。♢ 🦞手搖海鮮袋波士頓龍蝦 / 北海道元
*Weekend每位加多$20,有加一。
♢ 🍲湯底
♢ 🦞手搖海鮮袋
波士頓龍蝦 / 北海道元貝 / 鮑魚 / 魷魚筒 / 沙白 / 蔬菜
海鮮袋可以揀麻辣/蒜茸/醬油漬味,我地揀左蒜蓉味,店員會幫手shake shake,幾有儀式感!幾欣賞餐廳係menu上寫明有咩海鮮,絕無取巧~ 每樣海鮮都夠新鮮大隻,加埋蒜蓉醬超滋味,仲要估唔到放題價都食到龍蝦,超抵😆
♢ 🥩肉類
安格斯牛頸脊 / 牛板腱 / 牛肩胛 / 肥牛片 / 西班牙黑豚肉片 / 紐西蘭羊肉卷
牛肉質素唔錯,特別係牛頸脊,紋理美觀,油花分佈平均,牛味濃郁,份量都夠大塊。餐廳係解凍方面做得幾好,拎黎已經解凍好,唔會雪到硬晒痴埋一舊。
♢ 🥬火鍋配料
配料選擇超多,由是日海鮮﹑手打滑類﹑丸類﹑蔬菜﹑麵類都應有盡有。推薦必試手打墨魚滑同蝦滑,爽滑彈牙!潮式伊麵都係打卡必點,賣相滿分,記得要出去自助區拎先有呢個打卡盤呀~
♢ 🌶特色食品
除左火鍋配料,餐廳仲提供唔少熱食,有多款潮州鹵水小食,例如麻辣豬手﹑豬紅﹑普寧豆腐﹑反沙芋等等,多到不能盡錄。自助區仲有唔少時令熟食,有蒜蓉粉絲蒸蠔﹑黑椒炒牛肚﹑咖哩燴牛筋﹑辣酒煮東風螺﹑黃油鹽焗雞﹑糖醋排骨﹑鹵水浸鵝件﹑清蒸海上鮮。小食整體都幾有水準,絕對無hea做~
♢ 🍧甜品
選擇比較少,網上落單可以叫黑糖薑汁芋圓 ﹑鹵漢自家製涼粉,不過太飽就無試到。
♢ 🧃飲品
汽水、茶飲、果汁、啤酒任飲,岩哂一家大細!
♢ 🌟服務
餐廳請左好多店員,上菜速度快,網上落單幾分鐘後就已經送上火鍋配料🚀 另外食完都好快收碟,保持枱面乾淨企理。