2021-11-27
尋晚一班朋友去咗旺角新開餐廳慶祝朋友生日,試吓所謂不正宗潮州菜。餐廳叫潮州鹵漢大飯店,有火鍋同潮州菜式。門面用紅色做主題,好有中國風。除咗有一個好大嘅鏡面招牌,每一張枱都放咗個痰罐,初時以為係裝飾,原來真係用嚟放食物殘渣,又諗得幾周到。我哋一班朋友比較多嘢講,所以我哋訂咗VIP房。呢個就係琴晚嘅菜單,份量相當足夠。潮式風味晚宴1.潮式生醃赤蝦,潮州出名生醃海鮮,佢哋有生醃大蝦。生醃嘅味道好正2.潮式生醃花蛤,另一款生醃海鮮,好大隻花甲3.七味絹豆腐,呢個用七味粉炸豆腐,外面熱辣,裡面滑捋捋,一定要趁熱食。4.鹵水黑棕鵝,無論鵝片鵝肉甚至係豆腐,都吸收左滷水嘅精華,好好味!5.鹵水靚鵝肝,鵝肝係我至愛,仲要又肥又滑,所以冇得輸。6.吾正宗煎蠔烙,用足料,脆卜卜,新鮮熱辣,呢個值得推介。7.雞油炒菜苗,呢個反而比較油咗少少,雞油嘅味道蓋過咗豆苗。8.椒鹽鮮鮑魚,椒鹽炸鮑魚,入口香噴噴9.兩面黃,唔記得影相,佢哋嘅雙面王比外邊嘅單薄一啲,反而唔會好油膩,值得一讚10.脆米荔枝蝦丸,成棵荔枝盆景,吊住一粒粒荔枝,賣相冇得輸。其實係新鮮熱辣嘅蝦丸包住脆米。11.反沙紫薯,好有特色,比反沙芋軟身,
我哋一班朋友比較多嘢講,所以我哋訂咗VIP房。
呢個就係琴晚嘅菜單,份量相當足夠。
潮式風味晚宴
2.潮式生醃花蛤,另一款生醃海鮮,好大隻花甲
5.鹵水靚鵝肝,鵝肝係我至愛,仲要又肥又滑,所以冇得輸。
6.吾正宗煎蠔烙,用足料,脆卜卜,新鮮熱辣,呢個值得推介。
8.椒鹽鮮鮑魚,椒鹽炸鮑魚,入口香噴噴
11.反沙紫薯,好有特色,比反沙芋軟身,外面好難食到。
12.功夫茶凍,好有茶香的功夫茶啫喱,上面加上紅豆,紫米同淡奶。唔單止係甜點,去油膩一流。
埋單合共5,000左右,9個人計埋飲品坐VIP房,呢個價錢唔係貴。