2020-10-18
今日同屋企人出嚟飲茶,揀左長沙灣新開嘅中式潮州菜館。 諗住食完野之後方便去D2 Place 行市集😎餐廳都好大,好啱家庭聚餐!角落頭位仲有隔板,應該可以預約打麻雀🀄️,開返個雀局😏午餐有點心、燒味、炒粉麵飯,啱晒我地一家人食!我地點左幾款:⭐️馬師傅鮮蝦餃蝦餃幾大隻,蝦肉咬落爽口彈牙,都幾新鮮😋⭐️蟹籽燒賣皇餡料調味OK,啲豬肉都唔會好肥,好食!蝦餃燒賣都係基本野,呢到有返咁上下水準。⭐️咖喱蒸魷魚🦑微辣的咖喱,惹味之選!⭐️臘味糯米包呢個點心都好耐冇見過,好似少咗茶樓會整咁,係回憶嘅味道😆⭐️柱候金錢肚呢個推介!超級入味,好正😍⭐️蜜汁靚叉燒叉燒肥瘦均勻,肉質軟腍適中,色澤幾靚,香甜唔會肥膩,叫咗一碗白飯送飯😍⭐️欖菜肉碎炒飯師傅幾有鑊氣,炒飯炒到粒粒分明,加咗欖菜同埋炒蛋,好香😋⭐️清心丸綠豆爽😋呢度有幾款糖水或者甜品,例如芒果糯米糍🥭不過既然有舊式潮州糖水舖先會有嘅清心丸 ,就梗係叫返一碗啦!除咗九龍城之外,都好少地方搵得到,所以一見到就會叫😍勁多粒清心丸,餐廳超大方🤣又唔會太甜,用黎做結尾一流!總結一下,呢間新開嘅馬師傅菜館,好啱一家人嚟食,餐廳夠大夠闊落,早啲打嚟book枱又唔洗同人迫!食物質
午餐有點心、燒味、炒粉麵飯,啱晒我地一家人食!
⭐️馬師傅鮮蝦餃
蝦餃幾大隻,蝦肉咬落爽口彈牙,都幾新鮮😋
⭐️蟹籽燒賣皇
餡料調味OK,啲豬肉都唔會好肥,好食!
蝦餃燒賣都係基本野,呢到有返咁上下水準。
⭐️咖喱蒸魷魚🦑
微辣的咖喱,惹味之選!
⭐️臘味糯米包
呢個點心都好耐冇見過,好似少咗茶樓會整咁,係回憶嘅味道😆
⭐️柱候金錢肚
呢個推介!超級入味,好正😍
⭐️蜜汁靚叉燒
⭐️欖菜肉碎炒飯
師傅幾有鑊氣,炒飯炒到粒粒分明,加咗欖菜同埋炒蛋,好香😋
⭐️清心丸綠豆爽😋
勁多粒清心丸,餐廳超大方🤣又唔會太甜,用黎做結尾一流!
總結一下,呢間新開嘅馬師傅菜館,好啱一家人嚟食,餐廳夠大夠闊落,早啲打嚟book枱又唔洗同人迫!食物質素唔錯又唔貴,抵過去茶樓飲茶,下次夜晚可以再嚟食小菜👍🏻