2017-11-09 539 浏览
突然想食潮州打冷,見e間餐廳的食評唔錯,所以去試下~ 餐廳喺筲箕灣耀東邨附近,所以都好多街坊幫襯,見老闆同食客都好熟,有講有笑,好親切~ 餐廳清潔光猛,有卡位,有大圓檯~ 菜式選擇除咗潮式打冷,仲有港式小炒,我地兩個人叫咗四樣嘢,銀魚爆牙肉餅,滷水鵝片,蠔仔粥,同椒鹽豬仔脾~銀魚爆牙肉餅$92係餐廳嘅得獎菜式,當然要試下啦~ 肉餅以整個蒸籠上枱,幾特別,賣相已經覺得唔錯~ 肉餅上面鋪滿銀魚,分量十足~ 肉餅軟硬度適中,唔會太腍或鬆散,又唔會太實,口感好好,充滿鮮味,而且好多肉汁,甜而有肉味,肉餅底下鋪了一片荷葉,所以肉餅亦有荷葉香,配上鮮味的銀魚一齊食,更加香口~ 不愧為得奬菜式,好味😋推介👍🏻滷水鵝片$88鵝片份量多,賣相也不錯,肉質鮮嫩多汁,煮得入味,片片都充滿滷水香,脂肪唔會太多,厚薄度適中,可以點醋食或者辣椒醬食都好味~ 下面嘅豆腐都做得唔錯,非常嫩滑,而且好有豆香~蠔仔肉碎粥$48一碗的份量已經好多,足夠兩個人食,蠔仔好大粒,又滑又好肥美,好鮮味,一啲都唔腥,質素比大酒樓食到的更好~ 蠔仔同肉碎的份量都好多~ 粥嘅味道都好好,充滿鮮味😋 值得推介👍🏻椒鹽豬仔脾$82一碟有五件

銀魚爆牙肉餅$92

滷水鵝片$88

蠔仔肉碎粥$48

椒鹽豬仔脾$82
一碟有五件豬仔脾,而且每件都好大件,分量亦都係好多,賣相同味道都好好~ 佢嘅椒鹽都幾特別,唔會太咸,亦唔會太辣,豬仔脾外面香口,裏面肉質仍然好腍好入味,啖啖肉,唔錯~

整體來說,餐廳平民化,食物份量足,味道好,同行友人係潮州人,都話好味,價格又合理,平日開飯不錯之選~