2021-03-28
潮州菜除了打冷仲有好多選擇!今次食的蠔仔粥同雙棗記好啱我潮味苑門面睇落似普通粉麵鋪,係朋友帶我去先知原來有咁多街坊熟客仔幫襯的!座位唔算多,不過我地2個人所以好快有位蠔仔粥有分大、細碗,但細碗份量已經好多,夠晒2個人分享,蠔仔數量都幾多,食落好嫩,完全唔覺腥!絕對推介!!餐牌見到雙棗完全唔知係咩,上網搵下先知原來潮洲菜其中之一係蟹棗同蝦棗,大概係把蝦膠加配料再炸好咁,未試過咪又試下囉~睇落似平時的炸蝦餅,咬開都好juicy,雖然無蝦餅咁彈牙,但係有少少爽口的口感,可能係加了馬蹄粒椒鹽鮮魷勁大碟,粉槳好薄身,入面的魷魚好厚實!真材實料,叫呢個抵食!旁邊都幾多人叫個牛腩,我又跟風,估唔到牛腩炆到幾淋幾入味!偷睇到隔離位3個人叫咗6、7個餸再加3個白飯,仲誇張過我肯定食唔晒不過好食的又真係想點多幾款來試,所以下次約多2個朋友食就最完美啦!
旁邊都幾多人叫個牛腩,我又跟風,估唔到牛腩炆到幾淋幾入味!