2017-04-06 105 浏览
今次已經係第三次光顧凡高廚房了,但係今次係第一次食到佢既下午茶,食下午茶我就慣咗一定要叫tea set同埋一定要有啲花茶襯下,先夠詩情畫意。叫左個下去茶,我點解叫佢做鐵架下午茶,係因為每次叫呢啲下午茶都有三層,每一層都有唔同嘅特點:底層係鹹點、中間係一啲buffer、頂層就係甜點。果然係慢工出細貨,底層嘅雞扒漢堡包,裏面塊雞扒真係非常好食,又多汁,個包又唔係太硬,仲有d parmer ham 都幾好食,中間嗰層就係麵包為主,帶啲麵包有鵝肝醬同埋沙律醬點,感覺都幾清新。頂層嘅甜品分別有芝士蛋糕同埋朱古力慕絲,有少少甜得滯不過飲花茶就解到甜啦。值得一題!就係嗰啲花茶下面有一個火,真係暖住啲花茶,花茶就唔會變凍。而且佢個餐牌上面,每一隻花茶都有寫低佢哋嘅功用,我呢排成日都有幾聲咳,就叫咗桂花茶都幾清香。最後覺得唔夠飽,就叫咗個心太軟雪糕,心太軟焗得非常之好,裏面嘅濃烈朱古力會漏出黎,好有層次。雖然好肥但我都食晒,哈哈。埋單都不用400,兩個人不用追趕時間的,可以來享受一下環境氣氛。
叫左個[鐵架]下去茶,我點解叫佢做鐵架下午茶,係因為每次叫呢啲下午茶都有三層,每一層都有唔同嘅特點:底層係鹹點、中間係一啲buffer、頂層就係甜點。果然係慢工出細貨,底層嘅雞扒漢堡包,裏面塊雞扒真係非常好食,又多汁,個包又唔係太硬,仲有d parmer ham 都幾好食,中間嗰層就係麵包為主,帶啲麵包有鵝肝醬同埋沙律醬點,感覺都幾清新。頂層嘅甜品分別有芝士蛋糕同埋朱古力慕絲,有少少甜得滯不過飲花茶就解到甜啦。
2017-04-05