餐厅: 歌德(美式)餐廳酒吧
资讯:

2018-05-13 666 浏览
週末喺附近做完嘢搵食,見間間都排晒長龍,又唔想迫,朋友提議去歌德。最初見門面咁up dup 好似麻雀會咁,都唔方正常,但又唔願等位,唯有試下。抱住無期待嘅心去一試,反而喜出望外!三個人叫咗三個main course + 小食。分別有帶子黑松露五谷飯,半份rib, 一個rib eyes 配前菜(要咗焗蝸牛) 再加個炸洋蒽圈。先上焗蝸牛,擺碟就認真麻麻,但食落又出奇地好味喎!再嚟洋蒽圈就知出事喇!!!好-大-碟!!!!見洋蒽圈只係$48 小食掛....誰知上枱一大份...好驚.... 味道唔錯,入面嘅洋蒽係粗砌,唔會好似其他咁入面得一條絲。但炸醬就普通,熱食還好,涷左就好粉唔脆,要陣熱食!送啤酒應該不錯!之後啲main course 嚟喇,不負眾望,係超大份!以咁嘅價錢咁嘅份量好抵食,味道亦唔差。排ribs 好好味,肉夠淋身,啖啖都有醬汁好均勻。個帶子飯喜出望外!出面食嘅飯我多數都唔鍾意,十居其九係一灘汁,但個帶子飯唔會太乾亦唔會一灘水,上碟個樣仲幾唔錯。(可惜朋友太肚飯一嘢分晒....影唔到) 帶子2大粒都煎得好香,飯好好食好creamy夠味。唯一最差係無黑松露味,一滴都無,好懷疑佢無落

見洋蒽圈只係$48 小食掛....誰知上枱一大份
排ribs 好好味,肉夠淋身,啖啖都有醬汁好均勻。個帶子飯喜出望外!出面食嘅飯我多數都唔鍾意,十居其九係一灘汁,但個帶子飯唔會太乾亦唔會一灘水,上碟個樣仲幾唔錯。(可惜朋友太肚飯一嘢分晒....影唔到) 帶子2大粒都煎得好香,飯好好食好creamy夠味。唯一最差係無黑松露味,一滴都無,好懷疑佢無落到...但朋友已經食左一半,算啦唔好退....無黑松露但仍然好食
再嚟有個rib eyes 鐵板上,可以唔食喇!牛扒認真麻麻,花園餐廳咁,不過又係,咁嘅價錢$115 有全餐跟前菜,唔通有和牛咁咩.... 下次可以skip 晒啲扒!
個扒仲跟左意粉,但實在飽到癲,完全無掂過碟意粉。到走果時經理好緊急張問"碟意粉係咪有咩問題?" 我哋話只係太飽,見經理咁緊張,都一讚佢哋cs
本來只係叫2個餐散叫半份ribs, 但有人話想要多杯飲品,侍應話散叫要$39 喎!仲係汽水機汽水!朋友諗住照order,但侍應話不如幫我哋個ribs加$29 轉埋餐,有湯有飲品平過散叫汽水
醒目!一讚!

場就講真似夜場酒吧,有波睇有標,黑媽媽咁。但尚算乾淨,只係少少舊。食物除咗牛扒外其他都好好食,尤其炸洋蒽圈真係勁抵食!!!朋友不停問係咪$48 嫁!點會咁大份???
下次要一班人嚟飲下酒食下飯就good 喇!會 encore