這 是 我 喺 網 上 寫 食 評 四 年 幾 以 嚟 ,幫 襯 過 接 近 1000 間 食 店 之 中 ,最 憤 怒 、最 不 滿 嘅 一 次。所 有 合 資 格 成 為 黑 店 嘅 元 素 ,包 括 店 員 態 度 差 、無 招 呼 、入 座 安 排 混 亂 、漏 單 、出 單 次 序 混 亂 、貨 不 對 辦 、誇 張 失 實 、生 嘢 未 整 熟 . . . 一 次 過 可 以 發 生 喺 同 一 間 店 . . . 夠 經 典 吧?未 算 . . .上 星 期 五 晚 ,如 果 你 都 喺 京 魂 ,你 或 會 遭 遇 到 以 上 部 份 或 全 部 或 更 多 嘅 情 況 ,因 為 當 晚 除 咗 我 ,仲 見 到 附 近 好 幾 枱 客 先 後 向 店 員 投 訴 ,埋 單 離 開 嘅 ,無 一 個 唔 係 面 黑黑。新 開 張 嘅 京 魂 ,號 稱 全 九 龍 城 唯 一 一 間 串 燒 專 門 店。去 到 門 口 ,見 到 招 牌 有 啲 面 善 ,原 來 佢 係 食 評 網 上 劣 評 如 潮 嘅 "燒 魂" 所 開 嘅 新 店 ,故 事 由 未 入 去 嗰 刻
上 星 期 五 晚 ,如 果 你 都 喺 京 魂 ,你 或 會 遭 遇 到 以 上 部 份 或 全 部 或 更 多 嘅 情 況 ,因 為 當 晚 除 咗 我 ,仲 見 到 附 近 好 幾 枱 客 先 後 向 店 員 投 訴 ,埋 單 離 開 嘅 ,無 一 個 唔 係 面 黑黑。新 開 張 嘅 京 魂 ,號 稱 全 九 龍 城 唯 一 一 間 串 燒 專 門 店。去 到 門 口 ,見 到 招 牌 有 啲 面 善 ,原 來 佢 係 食 評 網 上 劣 評 如 潮 嘅 "燒 魂" 所 開 嘅 新 店 ,故 事 由 未 入 去 嗰 刻 開 始 . . .
我 同 女 友 見 門 口 無 侍 應 接 待 ,於 是 入 去 攞 位 ,侍 應 話 暫 時 未 有 位 ,喺 門 口 等 等 先。之 後 有 另 外 2 對 互 不 相 識 嘅 情 侶 嚟 到 ,6 個 人 齊 齊 等 ,無 幾 耐 有 個 女 侍 應 攞 咗 啲 宣 傳 單 張 及 點 菜 單 行 到 近 門 口 ,派 俾 大 家 參 巧 之 際 ,有 個 企 喺 收 銀 機 較 高 級 嘅 男 店 員 離 遠 向 女 侍 應 大 聲 呼 喝 :「唔 駛 理 出 面 啲 人 啦!你 番 入 嚟!同 我 企 定 喺 度 . . .」
Well!佢 公 開 咁 大 聲 去 鬧 下 屬 ,係 唔 太 好 ,但 都 叫 做 唔 關 我 事。但 頭 嗰 句 就 好 有 問 題 ,我 哋 係 等 入 嚟 幫 襯 嘅 客 人 ,唔 係 "啲" 人 ,乜 客 人 可 以 唔 駛 理 嘅 咩?
大 家 聽 完 , 2 對 情 侶 即 時 走 咗 ,而 差 唔 多 時 間 店 內 亦 有 6 個 女 仔 客 一 邊 離 開 ,一 邊 黑 面 咁 話 去 第 二 度 食 過。店 內 有 6 個 位 吉 咗 ,但 無 人 招 呼 我 哋 入 去 坐 ,正 感 疑 惑 之 際 ,有 一 個 男 人 入 咗 去 對 侍 應 話 2 位 ,即 刻 有 得 安 排 入 座 . . . 我 當 然 即 時 入 去 問 嗰 個 高 級 店 員 ,點 解 我 要 企 咁 耐 門 口?人 哋 唔 駛?佢 即 時 講 咗 句 唔 好 意 思 ,叫 我 哋 隨 便 坐。
可 能 你 會 問 :「你 咁 都 仲 唔 走?」
我 見 都 等 咗 咁 耐 ,個 場 又 咁 爆 ,照 食 囉!呢 度 無 乜 裝 修 可 言 ,上 手 本 身 都 係 做 日 本 料 理 ,枱 仔 又 多 又 細 細 張 逼 逼 狹 狹 ,坐 得 唔 係 太 舒 服。串 燒 師 傅 嘅 手 勢 亦 唔 正 宗 ,相 當 MK ,莫 講 話 跟 尖 沙 咀 或 銅 鑼 灣 啲 日 式 串 燒 專 門 店 有 天 淵 之 別 ,就 連 我 愛 去 嘅 鳥 羽 名 古 屋 日 本 料 理 ,師 傅 嘅 手 勢 都 純 熟 及 有 心 機 過 佢 好 多 ,一 睇 就 知 無 得 呃 嘅!
剔 好 點 菜 單 ,見 咁 耐 水 都 無 杯 招 呼 ,算 啦!叫 個 侍 應 幫 我 哋 落 單 ,佢 竟 然 話 : 「攞 張 紙 去 櫃 枱 俾 錢 先 啦!」
吓?我 無 聽 錯 呀?自 己 埋 去 收 銀 機 度 俾 錢 先?串 燒 專 門 店 竟 然 要 好 似 去 大 家 樂 咁 ,客 人 要 喺 櫃 枱 俾 咗 錢 先。你 試 過 未 呀?我 就 真 係 第 一 次 囉!
俾 完 錢 ,見 排 喺 我 後 面 個 客 嚟 完 汽 水 又 嚟 埋 串 燒 ,但 我 張 枱 就 空 蕩 蕩 一 片 ,最 諷 刺 嘅 係 ,有 個 侍 應 攞 住 堆 放 竹 簽 嘅 筒 逐 枱 派 ,去 到 我 張 枱 時 問 :「先 生 ,你 啲 串 燒 係 咪 嚟 晒 啦?」我 好 唔 開 心 ,回 咗 一 句 :「一 串 都 未 嚟 呀!」
"又" 再 問 個 高 級 店 員 ,佢 今 次 連 唔 好 意 思 都 慳 番 ,粒 聲 唔 出 望 吓 張 單 就 走 去 攞 2 罐 汽 水 埋 嚟 放 低 即 閃 . . . 呢 段 期 間 ,後 面 有 枱 2 大 1 細 嘅 家 庭 投 訴 緊 碟 串 燒 有 問 題 ,右 邊 有 個 男 仔 向 侍 應 投 訴 有 單 落 咗 好 耐 都 仲 未 到 ,近 牆 邊 又 有 枱 客 催 罐 已 經 俾 咗 錢 嘅 汽 水 催 咗 2 次 都 未 到 . . .
新 店 開 張 期 間 ,有 款 魂 串 燒 盛 合 包 括 澳 洲 黑 毛 和 牛 + 足 7 吋 長 築 地 花 竹 蝦 + 迷 你 番 茄 total 3 串 都 只 係 收 $20?有 無 咁 筍 呀?上 到 枱 至 知 賣 $20 唔 係 無 可 能 ,澳 洲 黑 毛 和 牛 細 串 到 乜 嘢 咁 . . . .
足 7 吋 長 築 地 花 竹 蝦?散 叫 一 隻 要 $18?某 份 免 費 報 紙 報 導 話 超 值 到 叫 你 自 己 買 嚟 燒 都 唔 得?生 果 報 報 導 話 街 市 叫 價 過 百 元 得 幾 隻?
自 己 月 初 至 買 過 4 隻 花 竹 沒 錯 係 要 $140 ,但 人 家 係 游 水 活 花 竹 兼 size 大 一 倍 有 多 ,佢 呢 啲 咁 細 隻 嘅 冰 鮮 花 竹 喺 出 面 只 係 賣 $10 左 右 一 隻 ,呢 度 賣 $18 已 經 賣 一 隻 賺 一 隻 啦!啲 記 者 都 唔 知 去 過 街 市 未 就 吹 得 就 吹!
築 地 花 竹 蝦 足 7 吋 長?知 唔 知 一 支 原 子 筆 有 幾 長?5 吋 至 5 吋 半 左 右 吧!足 7 吋 長 . . . 我 諗 係 計 埋 支 竹 簽 啦!
和 牛 串 燒 盛 合 ($38) 號 稱 係 鎮 店 必 食 之 作。3 串 和 牛 由 近 到 遠 分 別 係 日 本 A4 和 牛 、澳 洲 黑 毛 和 牛 卷 及 安 格 斯 一 口 牛。中 間 嘅 澳 洲 黑 毛 和 牛 卷 賣 相 真 係 . . . 超 肉 酸。4 和 牛 燒 到 又 韌 又 無 肉 味 ,安 格 斯 一 口 牛 叫 做 燒 比 較 好 兼 多 肉 汁。
比 內 雞 串 燒 盛 合 ($28) 包 括 日 本 比 內 雞 肉 串 、燒 手 羽 先 及 礦 鹽 燒 雞 皮。我 哋 叫 咗 2 set 盛 合 共 6 串 ,但 嚟 到 只 得 一 串 燒 雞 翼 及 一 串 燒 雞 皮 . . .
竟 然 漏 咗 4 串 咁 多?見 負 責 人 返 到 店 內 ,即 時 作 出 投 訴 ,店 長 望 咗 一 陣 ,就 話 漏 咗 隻 雞 翼 ,即 刻 燒 番 俾 我 ,呢 個 時 候 嘅 佢 仲 係 好 有 禮 貌 嘅 . . . 但 佢 返 轉 頭 我 再 問 佢 ,其 實 仲 漏 咗 2 串 比 內 雞 肉 串 及 一 串 礦 鹽 燒 雞 皮 喎 . . . 氣 氛 開 始 唔 係 咁 好 . . .
雞 腳 筋 串 ($10) 燒 到 乾 硬 化 ,部 份 燒 到 變 咗 粒 炭
禽 豚 羊 串 燒 盛 合 ($38) 包 括 煙 鴨 胸 、鹿 兒 島 黑 豚 肉 及 美 國 羊 仔 肉 串 ,鹿 兒 島 黑 豚 串 出 咗 事 . . .

我 影 其 他 串 燒 相 嘅 時 候 ,女 友 攞 起 鹿 兒 島 黑 豚 串 咬 咗 一 啖 就 即 時 吐 出 ,兼 話 乜 咁 生 嘅?我 望 一 望 即 火 起 ,豚 肉 就 咁 燒 一 燒 ,由 裡 到 外 根 本 都 未 熟 ,色 澤 白 裡 透 粉 紅 到 直 情 係 生 嘅 啦!師 傅 係 咪 盲 架?知 唔 知 生 豬 肉 會 食 壞 人 架?
忍 唔 住 再 叫 店 長 埋 嚟 ,好 串 咁 講 咗 句 :「請 問 你 哋 嘅 黑 豚 串 係 唔 係 生 食 架?」店 長 即 時 黑 面 亦 回 咗 一 句 :「得 得 得!唔 駛 咁 講 嘢 嘅!」即 時 攞 起 串 生 豬 肉 走 到 師 傅 面 前 ,提 高 聲 線 好 大 聲 咁 話 :「人 哋 話 豚 肉 係 唔 係 生 食 架?」
即 係 暗 示 我 串 佢 ,喺 到 攪 事 啦!
黑 豚 串 燒 返 俾 我 係 咁 樣 嘅 ,大 吓 睇 吓 相 差 幾 遠。我 哋 無 食 到 ,串 燒 一 到 ,影 張 遺 照 ,然 後 起 身 走 人。
咁 嘅 黑 店 你 都 仲 敢 去 幫 襯?

更 多 照 片 及 內 容 請 到 我 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/choro-q

串燒店竟要客人落單時俾錢先,你試過未?
寫明花竹蝦足七吋長,事實係只得5吋至5吋半
雞腳筋串燒到乾硬化,變 咗粒炭照俾客
豚肉串竟然係生嘅都照俾客
再燒過係咁樣嘅,睇吓相差幾遠
串燒店竟要客人落單時俾錢先,你試過未?