奧志雷
漁村風味一騎擋千讚口不絕﹗
奧志雷
2024-01-15
关注
IFC睇完戲再嘆餐飯中環只係30分鐘船程、海洋公園玩完香港仔同樣只係30分鐘船程,直衝索罟灣嘆海鮮﹗完全意料之外,使得我讚口不絕﹗比西貢及布袋澳更好的選擇。食物⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️。

青島啤酒,國際品牌穩陣之選。豉椒炒蜆⭐️⭐️⭐️,極罕有地給3星﹗雖然不是生炒,但汆水不過份,仍然保持飽滿鮮甜多汁,充滿蜆水蜆味,搭上清新豉椒芡十分可口美妙﹗辣酒煮花螺⭐️⭐️⭐️,價錢貴到可以媲美瀨尿蝦皇﹗熱騰騰吱吱咋咋地送到,極為軟綿入味,鮮氣迫人搶住食﹗身彈篤腍多多汁,只係略為偏細粒。辣酒汁跟大量螺肉齊齊撈飯堅係欲罷不能,可以送上幾碗飯。

蒜蓉粉絲蒸扇貝⭐️⭐️⭐️,突發奇想淋上辣酒汁調味,味道襯到絕﹗看似不熱沒半點煙,衝動地整粒啪入滾燙無比,燙到甩皮又颷晒眼水,痛痛啊﹗扇貝肉白雪雪厚厚鮮甜軟塾,加上辣汁蒜蓉的助功,食到要捐手指呀﹗

清炒白菜仔⭐️⭐️⭐️,在我心中很難炒得甜的蔬菜就係白菜,難度極高﹗不過師傅功力深厚,炒得爽甜熱辣辣,無澀味無青味無腥味,可以安心大注大注地塞到舌尖上,趙得菜汁飛射。

白灼墨魚⭐️⭐️⭐️⭐️,刀功了得片片平均薄切半透明,拖一拖、灼一灼即郂上碟速速登場﹗鮮鮮鮮加上靈魂蒸魚豉油,提鮮提味使到味道更上一層樓﹗

揚州炒飯⭐️⭐️⭐️,炒功一流香噴噴,雖然少了點鑊氣,但非常真材實料,百味交錯足料得過份﹗蝦仔叉燒啖啖肉,撈埋辣酒汁更加美妙,停不了地扒飯啊!連碟都舔得立立令。

豉油皇海蝦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,直程米芝連級數,我要比10星爆燈﹗去掉腳去掉頭去掉腦非常乾淨,炸到蝦殼香口薄薄脆卜卜,蝦膏甘甜蝦肉爽彈帶汁,原隻入口完全消滅,連蝦殼都無得留低﹗頭抽清香撲鼻不咸不膩不濁,只有鮮的份兒。

蒜蓉蒸斑頭腩⭐️⭐️⭐️⭐️,大量的蒜蓉澎湃地包著每吋斑肉,皮膠肉彈配襯著蒜蓉的辛甜更是滋味。蒜蓉斑頭腩揚州炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,再次發揮我的創意,蒜蓉斑球撈揚州炒飯好食到無可能用筆墨形容﹗蒜蓉豉油撞斑肉,仲有叉燒甜搭蛋香,蝦仔的鮮爽,集百家之大成互相呼應昇華,忍唔住要大啖大啖地品嚐﹗

酸辣湯⭐️⭐️⭐️⭐️,港式多料到滿瀉,百鳥歸巢錦鏽超足料﹗酸度高帶著非常多變的味道,啖啖都係精華,層次複習縯紛精彩﹗竹筍、甘筍、豆腐、粉絲、木耳、蛋花、冬菇、紅椒、肉絲、蔥花。果皮蒸鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️,火喉拿捏出色,鮑肉非常彈牙,鮮味保存十分完整,沾滿果皮豉油原集啪入,沒有挑剔的機會。甜橙,擺盆一絕,成堆似兔又似餓,甜味出眾又多汁。
豉椒炒蜆
甜橙
甜橙
赞好
检举
每次去南丫島行山就係為咗去泰園食一餐, 可惜上星期去到已經結業了
2024-03-29
泰園結業?😱😱😱真係好可惜🥶🥶🥶嬸嬸們親切、食物質素又高又抵食
中環搭船去30分鐘,食完海鮮大餐搭返中環好方便😚😚😚