2018-07-02
預訂咗八點半食兩個鐘唔使等位。八個人用一個爐,開頭嗰陣時覺得好煩,因為龍蝦要分開兩次蒸,每次蒸四隻,大家要分開兩次食。每份蒸海鮮都有d蔬菜拌住俾你哋食。開始嘅時候每人一盅蟲草花燉湯,鮮甜好飲。蒜蓉開邊蒸龍蝦,好似蒸咗8-10分鐘,龍蝦唔韌,有鮮味,係蒸兩次麻煩啲嗻!!第二味係鮑魚,有專人喺度幫你拆開個殼,然後清除埋裡邊嗰啲汙糟嘢,分埋比我哋食,今次選用果皮蒸,鮑魚啱啱熟,有果皮味,新鮮,蘿蔔係預先煮熟,而家係再蒸返熱, 夠入味。 第三味係,蒜蓉蒸扇貝, 因為扇貝蒸嘅時間短,得幾分鐘,所以個節瓜唔腍,扇貝新鮮,有甜味。跟住係豉汁蒸大蚌,但係啲汁同蚌嘅味道唔係好夾,大蚌拎上嚟嗰陣時已經開咗邊,搽埋汁,要蒸四五分鐘。跟住落嚟係豉汁蒸多寶魚, 多寶魚一向都滑浖浖,今次都唔例外,但係南瓜就唔係好熟。海蝦用左古法豆醬蒸,啲味道一般,普通咗啲,番薯夠淋夠甜。海鮮最後一樣嘢就係清蒸蟹, 蒸咗15分鐘,連冬瓜都係由生蒸到熟, 我食嗰邊蟹鮮甜好味,但係有朋友食到隻蟹就話冇乜味道。真係最後一味啦,八寶蒸飯呀,自己選八款配料,我哋揀咗 牛脷,蓮藕,冬菇,木耳絲,脆肉瓜,潤腸,雞翼,蝦醬豬腩肉, 因為大家都食到
每份蒸海鮮都有d蔬菜拌住俾你哋食。
開始嘅時候每人一盅蟲草花燉湯,鮮甜好飲。
!
海蝦用左古法豆醬蒸,啲味道一般,普通咗啲,番薯夠淋夠甜。
真係最後一味啦,八寶蒸飯呀,自己選八款配料,我哋揀咗 牛脷,蓮藕,冬菇,木耳絲,脆肉瓜,潤腸,雞翼,蝦醬豬腩肉, 因為大家都食到飽晒,食唔晒d飯,所以朋友打包咗兩盒攞走,櫃檯有大量吉飯盒,預咗俾人攞去拎走d飯,基本上差不多台台都有人打包攞走。
紅糟蒸魷魚