2017-06-14
今日下午因應老闆的要求到灣仔送文件俾客人,見到有一間叫做風雲院麵館,啱啱又係過咗午飯時間都未食飯,而且因為落雨都見到佢好似好爆棚,心諗可能都會幾好味⋯⋯所以入去醫肚!呢間野裝修擺設好似去咗日本漁村咁,真係好似以為自己而家喺日本食緊拉麵⋯⋯但係入到去見到個個都好似有個窩度滾下滾下咁!原來呢度出名食🐠介沾麵,其實我都未食過,好在有個店員好耐心咁介紹一下,麵條係日本運來自家做!而且係用好多魚好多魚好多魚煲嘅湯底石燒肉盛豚骨魚介沾麵$128我相信呢個一定係王牌!有四大件又厚又嫩腩肉,經過炭火燒過嘅焦黃色,一層肥肉一層瘦肉分隔着,入口即溶,黃金比例!仲有三個份量供選擇⋯⋯200g、300g、400g都係免費嘅😬除咗富士山盛800g十$45😋!湯底非常濃郁,麵質非常彈牙,麵條沾上湯底已經充滿力量!超級好味!我仲加左一流心嘅味玉😋😋燒汁唐楊炸雞5⃣件$38燒汁調校得非常好酸酸甜甜,雞件外脆內軟,有肉汁滲出,雞皮超脆超香!最後一定要order一個信州蜜桃梳打$28這才是完美的句號😬.
石燒肉盛豚骨魚介沾麵$128
燒汁唐楊炸雞5⃣件$38