2017-01-12
平時路過還以為漁牧係日本菜食店,直至今星期fd話去尖沙咀跟我聚餐,我咪上 open rice 睇下有咩好介紹。我5想食西餐。。。2個人又好難去酒樓食。。。忽然俾我瀏覽到漁牧係四川菜咁我又5食得太辣,好彩見到食評話有5辣,於是係星期二晚7點幾無訂檯情況下踩上去,又好彩當晚5太多人,去到即有位。我最 like 係卡座,又5逼,好舒服~~我有刨到食評,知道漁牧混豬係受歡迎,我當然叫 1/4 隻 ($168) 。跟住雞煲都好多人推介,我同 fd 當然揀養顏既花膠雞煲 (要微辣,$318)。fd 見到豬仔造型既奶黃包,發晒光,叫了一籠 (2隻,$28)。漁牧混豬 : 好脆口,5太膩,下面d 飯好黏,3款醬汁我都 like (乳豬醬、芥茉、抹茶)。不過食食下就知滯。。。。花膠雞煲 : 4隻又厚又大既花膠,好勁骨膠原雞件都幾好,微辣真係好微。staff好好人,主動幫我地翻起雞件,費事黐煲底奶黃包 : 餡多,但掛住食雞同豬,涷晒才食包,所以5知熱食會否好d呢度要水係以一樽計,所以我叫咗一杯梅子冰,嘩!!!!! 幾好飲喎!!!!本來仲想叫驢打滾,但腸胃已抗議。。。主菜都吃5晒,仲要打包拎走,只好下次再食
本來仲想叫驢打滾,但腸胃已抗議。。。主菜都吃5晒,仲要打包拎走,只好下次再食~~
魚牧混豬+花膠雞煲
奶黃包