2019-07-21
#德美壽司 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 5樓-----星期五晚臨時被要加班嘅朋友仔放飛機 唯有一個人去尖沙咀行街 行到攰就自己嚟咗德美食晚餐 B仔大概成八點幾先上嚟 本身諗住呢啲時間應該冇咩人 唔使等位 點知上到嚟發現成場竟然座無虛席 需要喺出面等一陣先有位 由於本身已經比較夜 加上再等左一陣位 所以坐低嘅時候 B仔真係有種餓到就黎暈低嘅感覺 然後就忍唔住 一叫就叫左三樣嘢俾自己食(I know I am crazy🤭)-◆煎鵝肝帶子卷 ($82 )帶子刺身鮮甜爽口 香煎鵝肝油香滿瀉 兩種看似風馬牛不相及嘅食物連埋日本米一齊擺落口竟然有說不出的合拍 帶子質感變得更滑溜 鵝肝油膩感則被醋飯 帶子及青瓜中和左 加埋卷上嘅微辣脆脆 香口又具特色😊-◆汁燒魷筒($67)時間 火喉 調味控制都啱啱好 咬落口感細嫩 易咬 且醬汁味道不太濃 為魷魚筒錦上添花 但又不搶魷魚本身嘅鮮味 😋-◆活鰻魚朴葉飯($97)造型精緻 被朴葉包住嘅鰻魚飯帶淡淡清香 鰻魚大條得黎 肉質厚身肥美 魚油豐腴 完全無魚骨 份量頗大 兩個人食都完全足夠 但由於B仔太肚餓嘅關係 一個人清晒成碗都完全冇問題 配埋伴飯嘅蛋絲及
尖沙咀厚福街8號H8 5樓
-----
◆活鰻魚朴葉飯($97)造型精緻 被朴葉包住嘅鰻魚飯帶淡淡清香 鰻魚大條得黎 肉質厚身肥美 魚油豐腴 完全無魚骨 份量頗大 兩個人食都完全足夠 但由於B仔太肚餓嘅關係 一個人清晒成碗都完全冇問題 配埋伴飯嘅蛋絲及醃黃蘿蔔 整體係很不錯嘅鰻魚飯😆
👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻