2012-11-06
話說o係食雞煲之前我地就o係附近閒逛左一陣 , 其中就係呢個小商場當時經過滿記 , 就諗如果一陣食得唔夠飽o既話 , 可以黎食甜品喎 如是者到食完雞煲喇 , 其實都真係飽o家喇 , 咁我地就諗住行下消化下沿路一直行到去電廠街 , 發現仲有好幾間甜品店都好似唔錯 , 仲排晒隊 ,不過o個陣又未想食住 , 又再一直行 , 到新光戲院o個頭 , 再到糖水道我地一心以為糖水道係好多糖水舖 , 點知行到過去淨係見到街市 , 一輪鄉下婆出城四圍行之後 , 都係還原基本步 , 返轉頭去滿記吧啦入座後好快就落好單 , 然後店員遞來兩杯溫水 , 很貼心 ~ 1. 楊枝甘露豆腐花加雲呢拿雪糕 楊枝甘露外表平平無奇 , 但內涵豐富 , 橙黃色的芒果汁當中浮現住粒粒新鮮芒果肉及西米粒 , 暗中見到一絲絲o既柚子肉一大片豆腐花放在旁邊 , 整碗楊枝甘露舖排整齊 , 外表美觀 芒果肉粒鮮甜配合微酸o既柚子肉,縱橫交錯o既味道 , 好清新 西米粒內夾著水晶珠,粒粒精瑩通透,西米軟線 , 有少少黏口一經細嚼下同時會咬到卜卜響o既爽口水晶珠 , 食感特別 , 打破傳統 豆腐花細膩之中浸出淡淡黃豆味,入口即
楊枝甘露外表平平無奇 , 但內涵豐富 , 橙黃色的芒果汁
西米粒內夾著水晶珠,粒粒精瑩通透,西米軟線 , 有少少黏口
豆腐花細膩之中浸出淡淡黃豆味,入口即溶 , 非常滑溜
2. 榴蓮白雪涼粉
所以試下叫呢個涼粉 , 無咁滯胃 , 而且餐牌注明白雪係雲呢拿味
似乎相比起椰汁冰底會無咁膩 , 結果真係成碗感覺都較輕盈
榴蓮球依舊甘香甜滑 , 當中除左榴蓮蓉之外 , 仲有少少爽口o既邊皮部份
愛榴蓮者 , 呢種雙重享受真係令人大飽口褔 , 滿記不愧為榴槤甜品鼻袓
## 人地話 , 食甜品可以有第二個胃 , 但如果o係飽o既情況下 ,
遇上唔係幾好食o既甜品 , 相信第二個胃都會覺得難以容下 ,
幸好我地最終都會回到本身對佢有信心o既滿記 , 食得超滿足 !