2021-08-08
同朋友去完disney, 體力耗盡, 岩哂去食放題, 大吃大喝一餐。想起觀塘開咗牛大人新店, 地點跟地鐵站相連, 交通方便, 馬上book檯今晚食餐正嘅! 平日未到5點, 門外已經排了好幾個walk-in食客, 幸好我地有book檯, 順理安排入座。三款放題套餐價錢選擇, 我地揀咗 澳洲極上和牛餐, 每位送兩粒澳洲M9和牛牛丸, 口感彈牙, 一咬開, 和牛肉汁慢慢滲出, 牛味濃郁。另外仲+$30升級食埋四款海鮮。呢度環境開揚, 都以卡位為主, 坐得舒服。自助區設旁邊區域, 分別有丸類、蔬菜類、飲品類、醬料。不時有職員補給。多款湯底選擇, 揀咗觀塘分店限定嘅藥膳牛蒡鍋, 湯底有唔少莞茜浮面, 上檯時散發好濃郁嘅藥膳味, 加上有大量莞茜, 味道絕不是中藥般嘅苦味, 而是清香易入口。期間再加入清湯, 藥膳味會慢慢減退。火鍋食材主要scan QR code落單, 食物都黎得好快, 而且全程無漏單。所有肉類均為薄切, 稍為烚幾秒就食得! 合符瘋狂任食機制。澳州和牛M5牛肩肉: 雲石般紋理細密, 因為薄切關係, 令豐盈口感轉化成軟林。美國SRF極黑牛板腱: 豐富大理石油花, 肉質更嫩封柳門: 牛脂
三款放題套餐價錢選擇, 我地揀咗 澳洲極上和牛餐,
另外仲+$30升級食埋四款海鮮。
所有肉類均為薄切, 稍為烚幾秒就食得! 合符瘋狂任食機制。
美國SRF極黑牛板腱: 豐富大理石油花, 肉質更嫩
封柳門: 牛脂較少, 肉質較實
豚肉: 肥油層比例少, 食落唔會太油膩
海鮮方面有鮮甜彈牙嘅蝦; 同埋肥美冇沙嘅蜆
花枝滑: 略帶彈牙, 混入咗鮮味又爽嘅花枝粒
除火鍋配料外, 仲有少少熟食, 點了入味鴨舌、甜甜地的台灣香腸
於自助區夾咗清甜皇帝菜、粟米同埋爽口嘅魷魚、牛柏葉,
飲品方面除汽水外, 有幾款樽裝冷泡茶任飲, 夠哂健康! 亦有餐廳手調台式飲品, 味道偏甜。
最後半小時有last order提示, 再落甜品order, 有雪糕同一款台式甜品選擇。