2021-11-22 695 浏览
今日同同事講起咁耐無得旅行,想搵翻啲東南亞口味既餐廳,行行下就到左上環既越蘆。午餐餐牌其實都幾豐富,我同同事一人一個餐再加3個小食再加2個飲品,超級滿足!我叫左招牌越蘆牛肉粉,勁多料,又大碗,超正!入面有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛百葉,啲牛煮到好入味,口感都好好。同事叫左個雞絲扎肉撈檬,口感清爽,一樣超級多料。奇妙在,佢配埋個薄荷青檸梳打,佢話食完之後完全為下午差曬電,因為真係超級夾,強烈推薦大家!係一個好開胃好清新既配搭!而我個滴漏咖啡口感柔滑,同我係越南飲既味道一樣,超級正!(越南咖啡唔係個個習慣,但係愛上就欲罷不能,試過你就知道)你以為就咁完結?嗰3個小食真係亮點!其中我最中意既係順寧胡椒豬肉串,入口首先係微微煙熏味道,然後豬肉既味出緊黎,夾雜住少少胡椒既想味係入面,一條豬肉串,3個層次既味道!第二個係越南蟹肉春卷,呢個無得Dislike, 香口野,炸到脆脆,春卷本身已經like, 仲要係蟹肉春卷,作為伴餐小食一流。最後就係東南亞盛行既烤豬頸肉,外面烤到焦香,入面鎖住肉汁,豬頸肉真係好難抗拒,所以明明3個小食係有點over,但係既然係回味東南亞,我明知食完要跑多兩個圈都要食埋個豬頸

同事叫左個雞絲扎肉撈檬,口感清爽,一樣超級多料。

最後就係東南亞盛行既烤豬頸肉,外面烤到焦香,入面鎖住肉汁,豬頸肉真係好難抗拒,所以明明3個小食係有點over,但係既然係回味東南亞,我明知食完要跑多兩個圈都要食埋個豬頸肉,而事實證明,好彩有叫到!最後全部清曬,滿足!

另外,值得一提既係上餐時間幾快,食咁多野都係50分鐘,同埋以質素黎講,真係性價比高既餐廳,想過下東南亞美食癮,值得黎試啊!
2021-11-17