近年观塘工商业区真系好大转变,开左好多新餐厅系工商厦入面,晚上个区仍然人头涌涌,好热闹!对于已经试过晒apm餐厅,又唔想食food court 既情况下,我已经转战左工商区个边好耐了已经第二次黎到掌寿司光顾,食物选择多了,(个阵第一次帮衬可能新开张,选择小d), 食材依旧新鲜。抵赞!由于在工商厦区,餐厅地方宽敞,客人自然坐得舒适,而且又冇限制坐几耐,今时今日系香港寸金尺土嘅地方可以舒舒服服咁食餐饭真系几奢侈~而且又可以泊车,就算apm行过黎都系5分钟就到,超方便!Order左2碟前菜鸡泡鱼干:烧得刚好,唔会干争争,无腥味,配上黑白芝麻增加香味, 沾上沙律酱食更好味。火灸吞拿鱼柚子醋沙律: 火灸了外层既吞拿鱼,内里仍然系鲜嫩嘅深红色,新鲜爽口沙律菜配上柚子汁,整件事好清新开胃之后我地既重头戏就系原板马粪海胆带子刺身时令寿司盛海胆非常鲜甜,唔会有苦味或者臭味,价钱都只系$168,好想encore 再 encore 带子肉质厚实弹牙又新鲜,而且唔会雪到过冻,完全冇冰硬感寿司盛六点分别有:拖罗,时令海胆,赤身,白虾, 牡丹虾,池鱼。手握寿司尺寸及饭质软硬适中,寿司醋唔会过浓,唔会抢去刺身既鲜味

Order左2碟前菜
, 沾上沙律酱食更好味。

火灸 吞拿鱼柚子醋沙律

之后我地既重头戏就系
原板马粪海胆
带子刺身
时令寿司

带子肉质厚实弹牙又新鲜,而且唔会雪到过冻,完全冇冰硬感

刺身同样款款新鲜,拖罗肥美甘甜,唔会有筋,依家谂起都好想再食

热食方面,同样出色
车海老天妇罗:无夸张,第一次系香港食到咁出色既玫妇罗
外层炸粉浆又薄又 脆,内里既海老鲜甜弹牙,细问之下,原来系用新鲜既虾炸成,诚意十足,必点菜式

黑毛和牛寿喜烧: 侍应捧著汤底嚟嘅时候已经问到阵阵嘅香味, 连隔离枱都忍唔住望晒过嚟
一打开煲盖就香气四溢
汤底里面有超滑豆腐,金菇,刻左花嘅冬菇,秀珍菇,仲有2,3款不同嘅蔬菜。
店员教我地可以先品尝下个汤,饮落有蔬菜鲜甜味道,黑毛和牛肥瘦适中,脂肪分布平均,再配合略带甜味既汤汁,实在太美味,为我地呢一餐画上完美句号

呢餐饭实在食得太满足,下次一定会再返黎帮衬

寿司盛六点
铅板马粪海胆,带子刺身