2018-06-18
野將在銅鑼灣渣甸街, 從地鐵站F出口走過來其實兩三分鐘而已, 方便得很。選這間餐廳的原因, 是因為今晚同行的朋友各有不同的飲食選擇, 一間多國菜餐廳, 的確能滿足不同人的需要!一搭lift 上到餐廳, 店員彬彬有禮, 為我們安排坐位後,就隨即為我們送上水, 而餐廳環境舒適, 就像家的感覺, 沒有澎湖擾人的音樂,卻有一連串輕音樂的恬淡情懷。這晚同朋友叫了幾款菜:1. 越式香茅豬扒漢堡食漢堡,不外乎都係用免冶(豬/牛)肉,溝埋香草/調味料後整成一個餅然後攞去煎。但當我食野將呢個香茅豬扒漢堡時,第一下食落去,發覺肉質唔似漢堡,又唔似梅頭豬扒,細問店員後才發覺,原來廚師選用了豬肉眼的部位作為漢堡包的原料,貪其豬肉味豐富,肉質也比普通豬扒嫩滑鬆化,把豬肉眼厚切,然後dup鬆,也讓豬肉更加入味。配上自家製的越式醃菜(青瓜,白蘿蔔,紅蘿蔔等)既開胃又滋味,在銅鑼灣吃到這種有心機有誠意烹調食物的餐廳實在難得!2. 野將薄餅另外不得不提的當然是廚師推薦的野將薄餅, 我們叫了厚批, 原因是想吃廚師親手搓自家製的麵團。而且材料十分豐富, 有辣肉腸, 煙肉, 而芝士更是由有兩種, 分別是車打和馬蘇拉, 怪
卻有一連串輕音樂的恬淡情懷。
這晚同朋友叫了幾款菜:
1. 越式香茅豬扒漢堡
越式香茅豬扒漢堡
把豬肉眼厚切,然後dup鬆,也讓豬肉更加入味。
2. 野將薄餅
野將薄餅
而且材料十分豐富, 有辣肉腸, 煙肉, 而芝士更是由有兩種, 分別是車打和馬蘇拉, 怪不得拉起時特別香,
野將薄餅
而巴東牛肉醬作為sauce 使整個pizza 更為惹味, 但食落又唔會覺得濟, 因為個pizza 都配搭左好多菠蘿蘿, 黑橄欖, 洋蔥, 彩椒等等,
食落fresh得黎又有層次, 口感一流!
3. 青咖哩雞飯
青咖哩雞飯
我們還叫了一道青咖哩雞飯, 青咖哩比起黃咖哩其椰香味更濃更甜,
青咖哩雞飯
而且這裡的青咖哩惹味得黎帶點香辣, 配上煎得香香嫩嫩的雞肉, 配飯食簡直是一流!
青咖哩雞飯
Overall 黎講, 野將食物款式多元化, 從選料用材, 到員工親切有善的態度,
的確是在銅鑼灣鬧市地區中不可多得的小店。